Direcția de Sănătate Publică Prahova a transmis un comunicat în care prezintă măsurile de igienă pe care populația ar trebui să le respecte în contextul în care a fost confirmată gripa aviară cu virus H5 N8 înalt patogen la păsări atât în țara noastră (inclusiv în Prahova), cât și în țări învecinate. Măsurile de igienă sunt : spălarea cu apă și săpun a mâinilor, mai ales după contactul cu păsările; în lipsa apei și a săpunului, se procedează la ștergerea mâinilor cu alcool sanitar; solicitarea autorităților sanitar-veterinare pentru colectarea cadavrelor de păsări și aplicarea măsurilor necesare pentru limitarea focarului; interzicerea consumului de păsări care au fost în contact cu păsări infectate/moarte, precum și a consumului de ouă provenind de la păsările infectate; se interzice consumul de produse din carne de pasăre neprelucrată termic sau incomplet prelucrată termic, inclusiv mâncăruri care conțin sânge provenit de la aceasta; evitarea zonelor în care s-au identificat păsări infectate cu virusul H5, cum ar fi păsările din curți, ferme și păsările din piețe de păsări vii. Când preparați hrana: separaţi carnea crudă de cea prelucrată termic sau de alimente care sunt gata de consumat; nu folosiți același cuțit sau instrument de tăiat pentru a pregăti carnea crudă și alimentele care sunt gata de consumat ; spălați-vă pe mâini între operațiunile de manipulare a alimentelor crude și a celor prelucrate termic; nu puneți carnea prelucrată termic pe aceeași farfurie sau suprafață pe care a fost așezată înainte de a fi prelucrată termic; toate alimentele provenite de la păsări trebuie prelucrate termic cu atenție; gălbenușurile nu trebuie să fie lichide sau să se prelingă; virusurile gripale sunt distruse prin prelucrarea termică (adică prin căldură), cu condiția ca temperatura la care se prelucrează carnea de pasăre să fie mai mare de 70 de grade Celsius; înainte de a fi manipulate și prelucrate termic, ouăle trebuie spălate cu apă și săpun, iar după aceea trebuie să vă spălați tot cu apă și săpun; nu folosiți ouă fierte moi sau crude în alimente care nu vor fi prelucrate termic; după manipularea păsărilor sau ouălor crude, spălați-vă bine pe mâini cu apă și săpun; spălați, de asemenea, toate suprafețele și instrumentele folosite.
Gripa aviară, la om, are debut brusc, cu febră mare, peste 39 de grade Celsius. Alte simptome sunt: dureri în gât și de cap, dureri musculare, respiraţie dificilă (simptomul principal prin care se diferențiază de gripa umană), tuse, frisoane, astenie, stare generală alterată. Reprezentanții DSP recomandă: urmărirea atentă a stării de sănătate timp de 10 zile de la un presupus contact cu o sursă de infecție, consultarea de urgență a medicului în cazul apariției febrei, tusei, a dificultății în respirație în acest interval de 10 zile, evitarea călătoriilor în caz de îmbolnăvire și limitarea contactului cu alte persoane cît mai mult posibil, pentru a preveni răspândirea infecției. Medicul va trebui informat cu privire la simptomele prezentate, la existența unui contact direct cu păsări și la zonele în care persoana a călătorit.