V. Stoica

Deși o estimare oficială a populației de lupi aflați pe raza Prahovei nu apare în niciuna dintre evidențele publice ale instituțiilor de protecție a mediului, se remarcă o creștere a numărului de carnivore mari din această specie în zonele de deal și de munte ale județului.
Ultimul studiu al Institutului de Cercetări şi Amenajări Silvice, realizat pentru populația de lup în anul 2011, arăta că efectivele optime pentru județul Prahova se situau la circa 100 de exemplare, însă, deși nu există date oficiale foarte clare, se pare că numărul lupilor este în creștere prin pădurile prahovene.
Dacă, la sfârșitul anului trecut, o haită de lupi a intrat în Gornet Cricov, în urmă cu câteva zile a fost semnalat un atac al carnivorelor din această specie la o stână din comuna Brebu. Aici, lupii au dat iama în mai multe oi, făcând, practic, prăpăd după ce au intrat în zona în care erau ținute ovinele, lăsând în urmă mai multe cadavre sfâșiate.
Atacul de la Brebu însă – potrivit declarației inspectorului șef al Gărzii Forestiere Ploiești, Viorel Mihălcioiu – nu a fost anunțat la primăria din localitate, iar proprietarul oilor nu a solicitat despăgubiri pentru pagubele produse de lupii care au omorât mai multe oi.
În zona respectivă, fondul de vânătoare aparține Asociației Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Câmpina, ai cărei paznici de vânătoare nu au legal altceva de făcut decât să organizeze așa-zisele “goane oarbe”, în cazul în care haitele de lupi se apropie de zonele locuite. Acest lucru însă este puțin probabil, spun specialiștii, pentru că – având în vedere carcasele de animale sălbatice devorate de lupi care se găsesc prin fondurile de vânătoare – aceste carnivore au destulă hrană în pădure pentru a nu mai fi nevoite să caute prin gospodăriile oamenilor.
Cu toate acestea, așa cum a fost cazul la Brebu, dacă proprietarii care au gospodăriile în apropierea pădurilor nu își adăpostesc așa cum trebuie oile, vacile sau alte animale care ar putea să atragă haitele de lupi, există posibilitatea ca acestea să producă pagube însemnate. Dacă proprietarii de animale doresc să solicite despăgubiri, aceștia trebuie să anunțe în cel mai scurt timp la primăria din localitate evenimentul respectiv, pentru ca aici să fie constituită o comisie care să stabilească în termen util valoarea pagubelor produse de carnivore, așa cum se întâmplă și cu terenurile agricole atunci când mistreții dau iama în culturi.
Potrivit specialiștilor, suprapopularea ar avea ca efect direct apropierea acestora de localități, acolo unde lupii găsesc hrană din belșug, pentru care nu mai trebuie să vâneze în haită, ci doar să atace în haită.