Recomandări pentru populație – gripa aviară
Având în vedere confirmarea gripei aviare cu virus H5N8 înalt patogen la păsări atât în țara noastră, cât și în țări învecinate, Ministerul Sănătății prin Direcțiile de Sănătate Publică Județene colaborează cu autoritățile administrației publice locale și cele sanitar veterinare pentru acțiuni comune de informare a populației, în scopul prevenirii apariției îmbolnăvirilor de agripa aviară și reamintește măsurile care se impun:
Măsuri de igienă:
- Spălarea cu apă și săpun a mâinilor, mai ales după contactul cu păsările, în lipsa apei și a săpunului, se procedează la ștergerea mâinilor cu alcool sanitar;
- Solicitarea autorităților sanitar-veterinare pentru colectarea cadavrelor de păsări și aplicarea măsurilor necesare pentru limitarea focarului;
- Interzicerea consumului de păsări care au fost în contact cu păsări infectate/moarte, precum și a consumului de ouă provenind de la păsările infectate;
- Se interzice consumul de produse din carne de pasăre neprelucrată termic sau incomplet prelucrată termic, inclusiv mâncăruri care conțin sânge provenit de la aceasta; evitarea zonelor în care s-au identificat păsări infectate cu virusul H5, cum ar fi păsările din curți, ferme și păsările din piețe de păsări vii.
Când preparați hrana:
- Separați carnea crudă de cea prelucrată termic sau de alimente care sunt gata de consumat;
- Nu folosiți același cuțit sau instrument de tăiat pentru a pregăti carnea crudă și alimentele și alimentele care sunt gata de consumat ;
- Spălați-vă pe mâini între operațiunile de manipulare a alimentelor crude și a celor prelucrate termic;
- Nu puneți carnea prelucrată termic pe aceeași farfurie sau suprafață pe care a fost așezată înainte de a fi prelucrată termic;
- Toate alimentele provenite de la păsări trebuie prelucrate termic cu atenție; gălbenușurile nu trebuie să fie lichide sau să se prelingă;
- Virusurile gripale sunt distruse prin prelucrarea termică ( adică prin căldură), cu condiția ca temperature la care se prelucrează carnea de pasăre să fie mai mare de 70 de grade Celsius;
- Înainte de a fi manipulate și prelucrate termic, ouăle trebuie spălate cu apă și săpun, iar după aceea trebuie să vă spălați tot cu apă și săpun;
- Nu folosiți ouă fierte moi sau crude în alimente care nu vor fi prelucrate termic; După manipularea păsărilor sau ouălor crude, spălați-vă bine pe mâini cu apă și săpun; spălați, de asemenea, toate suprafețele și instrumentele folosite.
Simptome ale gripei aviare manifestate la om:
- debut brusc, cu febră mare, peste 39 de grade Celsius
- dureri în gât și de cap, dureri musculare, respirație dificilă (simptomul principal prin care se diferențiază de gripa umană),
- tuse, frisoane, astenie,
- stare generală alterată.
Este important de reținut:
- Urmărirea atentă a stării de sănătate timp de 10 zile de la un presupus contact cu o sursă de infecție;
- Consultarea de urgență a medicului în cazul apariției febrei, tusei, a dificultății în respirației în caest interval de 10 zile;
- Medicul va trebui informat cu privire la simptomele prezentate, la existența unui contact direct cu păsări și la zonele în care persoana a călătorit;
- Evitarea călătoriilor în caz de îmbolnăvire și limitarea contactului cu alte persoane cît mai mult posibil, pentru a preveni răspândirea infecției.