Extractul de şofran are mai puţine efecte secundare în tratarea depresiei decât antidepresivele farmaceutice recomandate cel mai adesea ca tratament. Condimentul exotic este considerat o alternativă mai sigură decât antidepresivele uzuale, tratând forme de depresie uşoare şi moderate, conform spring.org.uk., citat de MedLive.ro. Concluziile aparţin unui studiu ce trece în revistă datele a şase cercetări sparate, realizate în urmă cu doi ani, la care au participat 230 de pacienţi cu depresie clinică, conform cercetării publicate în jurnalul “Human Psychopharmacology: Clinical and Experimental.”
În cadrul studiului şofranul a fost folosit în anumite doze prescrise de medici, iar efectele au fost comparate cu rezultatele tratamentelor medicamentoase cu Prozac şi Tofranil.
Dozajul recomandat zilnic pentru persoanele ce suferă de depresie este de 15 mg de două ori pe zi, timp de şase – opt săptămâni.
“Studiile de specialitate au arătat că şofranul este la fel de eficient precum aceste produse farmaceutice. Şofranul are proprietăţi antidepresive, iar rezultatele studiilor au arătat că este benefic pentru întregul organism”, menţionează
dr. Adrian Lopresti, autorul principal al studiului de faţă. Mai mult decât atât, spre deosebire de şofran, produsele farmaceutice provoacă o serie de efecte secundare, printre care menţionăm: – somnolenţă; – constipaţia; – probleme hormonale.
Singurul efect secundar pe care şofranul îl poate avea este legat de problemele de digestie, adaugă autorul.
Până în prezent nu se ştie cum funcţionează şofranul pentru a trata depresia, însă specialiştii sunt de părere că efectele sale benefice sunt datorate, în principal, proprietăţilor sale antiinflamatorii şi antioxidante. “În literatura de specialitate din ultimii 10 ani se arată faptul că persoanele care suferă de depresie au un nivel ridicat de inflamaţie în organism, asociată cu stresul oxidativ,” adaugă autorul.