Ana Maxim

Primele date statistice referitoare la evoluția natalității în Prahova, anul trecut, sunt optimiste: în lunile august, septembrie și octombrie 2016, numărul copiilor veniți pe lume a fost mai mare decât cel înregistrat în lunile anterioare. Și la Ploiești se întâlnește o situație similară: în lunile august, septembrie, octombrie 2016 au fost aproximativ 400 de nașteri pe lună, comparativ cu aproximativ 300 de nașteri/ lună în prima parte a anului trecut. Cei mai mulți bebeluși au văzut lumina zilei la Ploiești, Câmpina, Mizil, Băicoi, Vălenii de Munte și Urlați, potrivit statisticii. De altfel, datele centralizate în Prahova confirmă tendința de la nivel național: în noiembrie 2016, natalitatea a crescut în România pentru a patra lună la rând, cu un avans de 16%. 

Conform celor mai recente date centralizate ale Direcției Județene de Statistică Prahova, care se referă la perioada ianuarie-octombrie 2016, mamele cu domiciliul în Prahova au născut în spitalele din județ 4.480 de copii, cu 166 mai puțini decât cei înregistrați în perioada similară a anului trecut. În schimb, numărul copiilor născuți în Prahova și în afara județului, de către mame care au domiciliul sau reședința în Prahova a fost de 5.344, în primele 10 luni ale anului trecut. Vestea bună este că, în luna august a anului trecut, s-au născut 681 de copii, în luna septembrie – 625 de copii, iar în octombrie – 624 de copii, în timp ce în ianuarie, iunie și iulie 2016 au fost aproximativ 500 de nașteri lunar, iar în perioada februarie-mai – aproximativ 400 de nașteri lunar. În Ploiești, s-au născut anul trecut 4.137 de copii, cu 147 mai puțini decât în anul 2015. Totuși, este de remarcat că în august, septembrie și octombrie 2016 s-au născut circa 400 de copii lunar, în timp ce în primele luni ale anului erau înregistrate aproximativ 300 de nașteri lunar. Situația este similară celei de la nivel național, datele de la INS arătând faptul că natalitatea a crescut pentru a patra lună la rând, în noiembrie 2016, cu un avans de 16% ! Cumulat, pe primele 11 luni ale anului trecut, în România, s-au născut 174.499 de copii, cu 628 mai mulți față de aceeași perioadă a anului anterior. Din păcate, sporul natural a rămas negativ, deoarece numărul deceselor l-a întrecut pe cel al nașterilor. Totuși, comparativ cu anul 2015, diferența dintre numărul deceselor și cel al nașterilor a fost mai mică.

nou nascut
Secăria și Cosminele – printre comunele în care s-au născut cei mai puțini copii

În Prahova, în primele 10 luni ale anului trecut, cei mai mulți copii au venit pe lume la Ploiești, Câmpina, Mizil, Băicoi, Vălenii de Munte și Urlați, iar cei mai puțini – la Talea, Cosminele, Secăria, Boldești-Grădiștea, Vadu Săpat, Salcia și Lapoș. Și în anul 2015, Cosminele, Talea și Secăria se numărau printre localitățile ce dețineau acest record negativ, iar la vremea respectivă pe listă se mai aflau și Jugureni, Chiojdeanca și Tătaru. În primele 10 luni ale anului trecut, 2.225 femei au adus pe lume primul copil, în județ. Șapte femei au născut al 10-lea copil, două femei – al 11-lea copil, trei femei – al 12-lea copil, două femei au născut al 13-lea copil. Bebelușii care mai au cel puțin nouă frați au venit în familii din Măgureni, Lipănești, Poienarii Burchii, Vălenii de Munte, Gura Vitioarei, Sângeru, Filipeștii de Pădure, Dumbrava, Șoimari, Cocorăștii Colț, Ciorani, Ploiești.

10 fete cu vârsta mai mică de 15 ani au adus pe lume prunci !

În perioada ianuarie-octombrie 2016, printre prahovencele care au devenit mame s-au regăsit și 185 de minore din Sângeru, Mizil și Ploiești. 10 dintre fete nici nu împliniseră 15 ani în momentul în care și-au strâns prima dată pruncii în brațe, iar grav este că numărul acestor fete s-a dublat față de cel înregistrat în aceeași perioadă a anului 2015 ! Au fost, însă, și situații ale unor prahovence trecute bine de prima tinerețe care au trăit experiența maternității. Mai exact, 102 femei cu vârste între 40 și 45 de ani au născut, iar alte patru femei aveau între 45 și 49 de ani când au adus pe lume copii !