In cantitate prea mare, vitaminele devin toxice
A devenit o practica des intalnita ca odata cu venirea anotimpului rece, din ce in ce mai multe persoane sa apeleze la tratamentul cu vitamine. Numai intr-un scurt raid efectuat ieri prin unitatile farmaceutice ploiestene, farmacistele ne-au confirmat ca sunt solicitari pentru diverse tipuri de vitamine, indiferent daca preturile acestora sunt de doar cateva zeci de mii de lei vechi sau de sute de mii de lei.
Putini stiu insa, la ce riscuri se expun luand aceste preparate fara o prescriptie medicala. Am purtat un dialog pe aceasta tema cu dr. Simona Schnelbach, presedinte al Societatii Medicilor de Familie, Filiala Prahova.
– Doamna doctor, sa fixam chiar de la bun inceput care este modalitatea corecta de administrare a vitaminelor. Cand si cum se iau acestea?
– Vitaminele sunt substante organice necesare cresterii si bunei functionari a organismului. Dar, ele trebuie administrate pe baza de prescriptie medicala, deoarece aportul lor, pe langa efectele benefice, prezinta si riscuri majore. Administrarea corecta se face la indicatia medicului si doar atunci cand este nevoie. In mod normal, nu avem nevoie decat de un aport natural de fructe si legume care sa acopere cantitatea necesara de vitamine, zilnica, din organism. Totusi, exista cazuri in care organismul are o carenta vitaminica sau sunt persoane care au un metabolism accelerat, cu ardere puternica.
– Pentru cine este benefica administrarea de vitamine?
– Vitaminele sunt necesare atat copiilor, cat si adultilor. Rolul acestora si al sarurilor minerale este unul esential pentru dezvoltarea corpului si intarirea imunitatii. Administrarea corecta a acestora previne avitaminozele, care afecteaza cresterea si duc la aparitia unor deficiente intelectuale, la oboseala rapida, respiratie greoaie sau chiar dereglari metabolice si hormonale. Lipsa calciului duce frecvent la aparitia rahitismului, la nedezvoltarea danturii, la slabire musculara si lipsa poftei de mancare. De asemenea, exista afectiuni speciale ale adultilor care beneficiaza de tratament cu vitamine si anume: zona Zoster; afectiunile pielii, precum ulcerele varicoase; afectiunile reumatice; artrozele. Dupa o anumita varsta, cand sunt afectate mai multe organe ( de origine neurologica, cardio-vasculara etc.) este recomandata o vitaminoterapie.
– Pot avea aceste suplimente vitaminice, luate din proprie initiativa, efecte adverse?
– Administrarea unor vitamine, in special a vitaminelor liposolubile A, D, E si R, in cantitate prea mare pentru un timp indelungat, poate sa duca la depasirea pragului de toxicitate. Unele persoane considera suplimentii un fel de asigurare de sanatate, un mod de a amana ingrijirile medicale. La copii si sugari, vitaminele si preparatele din calciu, folosite in exces, pot determina osificarea structurilor craniene. De aceea, calciul nu se administreaza decat in cure de 10 – 15 zile. Excesul de vitamina A duce la intoxicatie cronica, iar cel de vitamina C – la pietre la rinichi.
Ana-Maria DRAGOMIR