Petre Apostol

Echipa naţională de handbal masculin a României a revenit în ţară, după prezenţa la turneul amical din Elveţia – „Yellow Cup”, ajuns la ediţia cu numărul 45. Selecţionata condusă de antrenorul spaniol Xavier Pascual continuă, însă, pregătirea, într-un cantonament organizat la Bucureşti, în lotul primei reprezentative regăsindu-se şi un jucător ploieştean, Ionuţ Iancu, dublu vicecampion naţional cu CSM Bucureşti şi campion mondial universitar, evoluând pe postul de portar.
În vârstă de numai 22 de ani, handbalistul ploieştean, care şi-a început cariera la Grupul Şcolar „1 Mai” Ploieşti, a fost cel mai bun jucător al echipei naţionale în ultimul meci al turneului disputat la Winterthur, în Elveţia, în care România a obţinut, de altfel, şi singura sa victorie din cadrul competiţiei. Selecţionata tricoloră a învins, în ultima partidă de la „Yellow Cup”, echipa Slovaciei, cu scorul de 30-26 (14-14), Iancu încheind jocul cu 15 intervenţii salvatoare, în vreme ce în faza ofensivă Valentin Ghionea a fost liderul României, cu 10 goluri reuşite.
În primele meciuri ale turneului, în care Mihai Popescu a fost portarul principal al tricolorilor, elevii antrenorului Xavi Pascual au pierdut, la limită, cu Brazilia, scor 24-25 (13-13), respectiv cu Elveţia, scor 19-25 (10-14).
Astfel, Naţionala României a încheiat turneul pe locul al treilea, cu două puncte, în vreme ce echipa ţării gazdă şi-a adjudecat prima poziţie, câştigând toate partidele disputate, depăşind şi Brazilia, scor 27-25 (14-14), în ultima partidă, selecţionata din America de Sud situându-se pe locul secund, iar Slovacia, fără niciun punct, a ocupat ultimul loc.
Înainte de prezenţa la „Yellow Cup”, tricolorii mai jucaseră încă două meciuri de verificare, ambele pierdute, cu vicecampioana mondială Qatar şi campioana europeană Germania.
Naţionala României continuă antrenamentele până vineri, 13 ianuarie, în Capitală, antrenorul Xavi Pascual convocând la această acţiune şi alţi jucători care nu au fost prezenţi la meciurile de verificare anterioare, ploieşteanul Ionuţ Iancu rămânând, însă, în lot. Echipa tricoloră nu se numără printre reprezentativele care vor participa la Campionatul Mondial, programat să înceapă astăzi, în Franţa, dar se pregăteşte pentru meciurile cu Serbia din preliminariile Campionatului European, care vor avea loc la începutul lunii mai, România ocupând prima poziţie în grupa a II-a de calificare, după ce a învins Polonia şi Belarus.