Dunărea are un debit scăzut, iar în următoarele patru zile se va ajunge la un minim de 1.800 mc/oră, a declarat, ieri, Toma Petcu, ministrul Energiei. „Debitul Dunării ne îngrijorează şi tocmai de aceea, mâine, la Ministerul Energiei, am convocat o întâlnire între Hidroelectrica şi Apele Române, pentru a evalua situaţia (…)Vom evalua în mod special situaţia de pe Dunăre, pentru că în următoarele patru zile vom ajunge la un minim de 1.800 mc/oră, ceea ce ne produce o mică problemă de producţie (n.red. energie hidro)”, a spus Toma Petcu.
Potrivit acestuia, există rezerve în lacuri, acumulate de-a lungul timpului, putând fi folosite în cazul în care este nevoie de capacităţi suplimentare de producţie a energiei electrice. Toma Petcu susţine că debitul scăzut al Dunării nu creează probleme centralelor nucleare de la Cernavodă.
Ministrul Energiei a mai spus că în cursul serii de luni a fost un vârf de consum al energiei electrice de 9.700 MW, însă nu au existat probleme de producţie. Dimpotrivă, ar fi existat un excedent de 400 MW, care s-a dus la export. De asemenea, pe partea de gaze naturale, a fost înregistrat un vârf de consum de 72,4 milioane metri cubi. Pentru următoarea noapte sunt aşteptate aceleaşi vârfuri de consum.
Toma Petcu a mai afirmat că va fi viscol puternic în zona Dobrogei, potrivit prognozelor meteo, şi este posibil să existe deconectări de la energia electrică. Acesta a precizat că poate fi asigurată producţia de energie hidro, deoarece există rezerve în lacuri, însă există îngrijorări. „Am luat legătura cu Enel Dobrogea şi Electrica Muntenia şi le-am spus să fie pregătiţi”, a spus Petcu. Acesta a precizat că există o producţie mare pe zona energiei eoliene. „Odată cu reconectarea tuturor eolienelor, începem să avem producţie mare şi pe eolian. Dacă ieri dimineaţă vorbeam de 400 MW, în acest moment suntem la 1.500 MW şi estimăm să ajungem la 2.000 MW”.
Ministrul energiei a mai afirmat că în acest timp centralele ELCEN, Brazi şi Galaţi vor rămâne în continuare pe păcură pentru producerea energiei electrice şi termice. În ceea ce priveşte grupurile de la Complexul Energetic Oltenia, ministrul este nemulţumit de faptul că transportul de cărbune către centrale prezintă probleme, în condiţiile în care există stocuri în mine. „M-a nemulţumit ce s-a întâmplat la CE Oltenia. Stocul de cărbune în mină este foarte bun. Din păcate, transportul către centrale nu a fost optimizat (…)Vom face o analiză să vedem de ce aceşti oameni care au condus şi au fost responsabili de acest lucru nu au evaluat şi nu au mers şi pe o situaţie în care ar putea să funcţioneze la o capacitate maximă, cu toate grupurile”, a precizat Petcu.