Resursele fiscale ale microîntreprinderilor – direcționate spre majorarea salariului minim
Anul acesta, microîntreprinderile urmează să plătească taxe mai mici cu aproximativ 950 milioane de lei, ca urmare a modificării cotelor de impunere.
Pe de altă parte, însă, “toată această economie fiscală va fi reorientată, practic, spre majorarea salariilor angajaţilor, în urma creşterii salariului minim brut cu 16%, până la 1.450 de lei”, scrie Ziarul Financiar.
Aceeași sursă mai menționează că tot pentru anul 2017 a fost introdusă cota de impozitare de 1% din venituri pentru microîntreprinderile cu unul sau mai mulţi salariaţi, rămânând valabilă cota de 3% pentru microîntreprinderile care nu au salariaţi.
Economia va crește, dar într-un ritm mai încetinit
Mai mult de jumătate dintre antreprenorii români estimează că, în acest an, economia autohtonă va continua să crească, însă într-un ritm încetinit faţă de anul trecut, pe fondul temperării consumului intern şi al creşterii riscurilor externe, arată un sondaj “KeysFin”, citat de News.ro.
Barometrul “KeysFin” privind economia românească a fost făcut în perioada 1-31 decembrie 2016, pe un eşantion reprezentativ de 150 de firme din diverse domenii de activitate- comerţ, servicii financiare, energie, IT.
Conform aceluiași barometru, 53% dintre managerii chestionaţi de KeysFin estimează o creştere a PIB-ului de până la 4,1%, 28 % dintre ei văd o evoluţie între 4,2 şi 5%, în timp ce 13% cred că PIB-ul va creşte cu mai puţin de 4%.
Evoluția încasărilor de TVA – trend descrescător
Președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru, a precizat că în luna decembrie a anului trecut veniturile din încasările de TVA au fost de numai 16 miliarde de lei, comparativ cu 24 miliarde de lei încasări în decembrie 2015.
„Este o surpriză neplăcută evoluţia încasărilor din TVA în decembrie, când TVA colectată a scăzut cu 20%. Un asemenea nivel al scăderii mai fusese doar în iunie 2016“, a mai precizat Ionuţ Dumitru.