Nicoleta Dumitrescu

Instalat „la foc continuu” înainte de Bobotează, Guvernul Grindeanu a avut parte, nu glumă, şi de un alt… botez. Cel al anotimpului rece, cu zăpadă şi ger siberian, ocazie cu care premierul şi miniştrii săi, în mod special cei implicaţi în situaţii de urgenţă, au putut să vadă, vorba lui Traian Băsescu, că „Iarna nu-i ca vara!”
Adevărul este că, după ce şi-au aranjat majoritatea aducătoare de voturi „pentru” în Parlament şi au făcut împărţirea pe ministere, ca să fie toată lumea mulţumită, cei de la PSD şi ALDE nu se aşteptau să intre „în pâine” imediat, la doar câteva ore după ce depuseseră jurământul de învestire în funcţie la Cotroceni, sub privirile lui Klaus Iohannis. Ba, noua ministră de la Interne a fost nevoită, în ziua în care urma să aibă loc procedura de primire-predare a activităţii, să convoace prima sa videoconferinţă cu prefecţii, de la preluarea postului, subiectul fiind legat de atenţionările celor de la meteo că peste România vine vremea rea. Iar harta României s-a transformat, de la sfârşitul săptămânii trecute, într-un fel de semafor, de la o zi la alta judeţele fiind colorate în galben, portocaliu sau roşu, mai rar cu verde, în funcţie de cod.
Cum era de aşteptat, însă, şi de această dată iarna a creat probleme, nefiind post de televiziune, cu excepţia acelora destinate în mod special iubitorilor de folclor, manele sau de noutăţi din viaţa Vip-urilor, în care, din oră în oră, să nu se transmită ce drumuri au rămas închise ori că, în anumite sate, zăpada este cât casa!
Dacă este să dăm timpul în urmă, dar nu prea mult, e de amintit că, toamna trecută, meteorologii avertizau că iarna va fi grea, cum n-a mai fost în ultima sută de ani. Şi s-a cam adeverit, în contextul în care, mai mult, în ultima perioadă, celor de la ANM le-au ieşit cam toate previziunile, semn că n-ar fi cazul ca schimbările climatice să fie luate în glumă.
Numai că, dacă ar fi să dăm iarăşi timpul în urmă, să ne amintim şi ce a fost în România în lunile noiembrie şi decembrie? Mai întâi campania electorală, apoi chemarea electoratului la urne, după care au urmat numărarea voturilor, declararea celor câştigători şi nominalizarea şefului Guvernului şi a miniştrilor.
Din păcate, între promisiunile făcute de către cei care îşi doreau câştigarea alegerilor parlamentare, nimeni nu a inclus cuvântul zăpadă, deşi iarna era de mult timp pe uliţă, iar acum, după cum se vede, rupe uşa!
Cum însă niciodată nu este prea târziu, iar cei care au acum guvernarea sunt dispuşi la orice modificare ca să trăiască românii mai bine, n-ar fi rău dacă, din 2017, s-ar înfiinţa… Ministerul Iernii. Poate dacă s-ar întâmpla aşa nimeni nu s-ar mai mira că iarna ninge, că trebuie gândite anumite soluţii astfel încât judeţe întregi să nu mai rămână paralizate din cauza zăpezii troienite.