Faima măștilor din Nereju care erau purtate cu ocazia priveghiului de către sătenii din comuna Nereju, județul Vrancea, a depășit granițele României, ele devenind obiect de studiu pentru Candice Moise, scenograf și constructor de măști de teatru din Paris, Franța. Totodată, Candice Moise este posesoarea unui blog care vorbește despre existența măștilor în toată Europa – https://voixdumasque.canalblog.com
În urmă cu câteva zile, împreună cu specialiștii din cadrul Direcției Județene pentru Cultură Vrancea, Candice Moise s-a deplasat la meșterii populari din Nereju, pentru a afla povestea măștilor făurite de aceștia, respectiv materialele din care sunt făcute măștile, dar și pentru ce sunt folosite acestea.
Constructorul de măști de teatru a descoperit, cu entuziasm, faptul că în Nereju, în Vrancea Arhaică, măștile erau folosite într-un mod unic în Europa, la priveghi când oamenii din sat dansau ”Chipărușul” – dans cu măști clasat în repertoriul naţional. ”Chipărușul” este un dans cu măști care se practica până la mijlocul anilor 1970 în toată Vrancea Arhaică, de la Nereju până la Bîrsești și Vidra. El se practica de sătenii care veneau la priveghi la cei care mureau de moarte naturală. Conform tradiției, bărbații vin la priveghi la bătrânii satului care au murit de moarte bună pentru a face ”Chipărușu”. Acest obicei ritualic nu era practicat la copiii care mureau de mici sau la persoane care mureau în urma unui accident sau comiteau suicid. ”Chipărușu era și o bucurie că persoana care a murit a scăpat de chinurile bolii. Era o bucurie pentru mort dar și o bucurie pentru familie că nu se mai chinuia nici ea să îl tragă, să îi facă diverse leacuri. Dacă mortul era și împărtășit, atunci bucuria era și mai mare”, susţine Pavel Lupașcu, meșter popular din Nereju, artizan de măști tradiționale.
”Chipărușul” este un obicei care aparține Patrimoniului Cultural Imaterial din România, regăsindu-se în repertoriul national, potrivit directorului executiv al Direcţiei Judeţene pentru Cultură Vrancea, Traian Negulescu.