Bătaie pe mărci şi palmares
Marian Dima
Pe rolul Judecătoriei Prahova se află un dosar care va provoca vâlvă, la propriu, în fotbalul prahovean, Clubul Sportiv Petrolul Ploieşti chemând în judecată autoritatea locală cu scopul de a-şi recupera palmaresul fotbalistic!
Mai precis, CS Petrolul este clubul sub care s-au obţinut performanţele de acum 50 de ani ale Petrolului, clubul condus acum de Eduard Crângaşu dorind să recupereze în instanţă acele titluri, care să treacă în palmaresul CS-ului, în acest sens existând acte doveditoare ale vremii, speţa nefiind deloc una simplă.
De fapt, Primăriei Ploieşti îi va fi greu să justifice deţinerea palmaresului sportiv, o „confuzie” fiind şi asupra uneia dintre mărcile gestionate acum de autoritatea locală (foto), stema clubului CS Petrolul fiind „marcă înregistrată” a Primăriei!
Într-un fel, se poate repeta „cazul Steaua”, în care Armata a câştigat dreptul de a folosi numele şi palmaresul pe o anumită perioadă, lucru pe care l-ar putea reuşi şi CS Petrolul, căruia, apoi, nu îi mai rămâne de făcut decât… să-şi înfiinţeze echipă de fotbal! Şi iată cum vom avea un „Nou Petrolul”!
Dosarul cu numărul 19552/281/2016 are ca prim termen de judecată data de 2 februarie 2017, fiind de urmărit cum se va soluţiona acest caz care poate “revoluţiona” fotbalul prahovean. Iar exemple similare găsim şi la alte cluburi importante, CS Dinamo şi FC Dinamo 1948 SA fiind într-o asemenea situaţie. Astfel, CS Dinamo şi-a înfiinţat, deja, secţie de fotbal, şi, în teorie, în câţiva ani, putem avea meciuri între CS Dinamo şi actual prim-divizionară Dinamo (sau, măcar cu “satelitul acesteia, din Liga a III-a)!
Oricum, CS Petrolul vrea să-şi ia înapoi “ce e al său”, iar Primăria Ploieşti va avea de gestionat o situaţie nouă, complicată! Precedentele, în materie de sport, nu prea a arătat că ştie (poate) să le rezolve…
Cine este CS Petrolul
Conform celor postate pe site-ul oficial al Clubului Sportiv Petrolul, CS-ul “a luat fiinţă în 28.08.1958 ca urmare a Hotărârii Consiliului de Miniştri din 2.07.1957 ca o necesitate a practicării exercitiului fizic și implicit a sportului de performanță de către muncitorii petroliști din orașul aurului negru – Ploieşti”.
La înființarea sa, clubul a funcționat cu un număr de 9 secţii, pe următoarele ramuri de sport: atletism, baschet, fotbal, handbal în 11, popice, rugby, scrimă, tir, volei. În următorii ani au luat fiinţă noi sectii, după cum urmează: 1 septembrie 1958 s-a înfiinţat secţia de şah, 1959 – secţiile de box, călărie, ciclism, gimnastică, 1960 – haltere, 1961 – lupte, 1962 – nataţie etc.
De amintit, foarte important, este faptul că fotbalul a ieşit de sub tutela CS Petrolul în anul 1972, când a luat fiinţă Fotbal Club Petrolul Ploieşti, istoria clubului “bifând” apoi denumiri precum FC Ploieşti (o perioadă, după Revoluţie), SC FC Petrolul SA (societate aflată acum în faliment, dizolvare), fără a mai aminti de episodul 2003, când Petrolul a fost trecut pe alt Certificat de Identitate Sportivă, după fuziunea cu Astra!