N. Dumitrescu
Astăzi, deputaţii au fost convocaţi în sesiune extraordinară pentru aprobarea în plen a proiectului ce vizează eliminarea impozitului de 16% pentru pensii şi a contribuţiilor la fondul de sănătate. Proiectul a fost adoptat deja de Senat în septembrie anul trecut, iar liderii noii majorităţi parlamentare au anunţat, deja, că la fel se va întâmpla şi la Camera Deputaţilor. Oricum, indiferent de ceea ce se va hotărî, astăzi, cert este faptul că, de la începutul acestui an, peste 230.000 de prahoveni au deja venituri mai mari. Este vorba despre persoanele de vârsta a treia, creşterea veniturilor fiind determinată de majorarea punctului de pensie. Astfel, pensionarii se vor bucura de o pensie ceva mai mare în acest an, prevederea fiind inclusă într-un act normativ ce a intrat în vigoare în luna decembrie 2016. Concret, de la 1 ianuarie 2017, valoarea punctului de pensie este de 917,5 lei faţă de 871,7 lei cât a fost anul trecut. Aceeaşi majorare este valabilă şi pentru pensiile militare de stat.
De la 1 ianuarie 2017, veniturile persoanelor de vârsta a treia au crescut datorită majorării punctului de pensie, în prezent Casa Judeţeană de Pensii Prahova având înregistraţi aproximativ 237.000 de beneficiari.
Conform Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, valoarea punctului de pensie se majorează anual cu 100% din rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat. Punctul de pensie crește cu 5,25% în acest an – se arată în Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 99/2016 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, prorogarea unor termene, precum şi unele măsuri fiscal-bugetare, ce au intrat în vigoare la momentul publicării în Monitorul Oficial Partea I, nr. 1035 din 22 decembrie 2016. Astfel, începând cu data de 1 ianuarie 2017, valoarea punctului de pensie este de 917,5 lei faţă de 871,7 lei cât a fost în 2016.
De asemenea, conform prevederilor legale, cuantumul indemnizaţiei pentru însoţitor reprezintă 80% din valoarea unui punct de pensie, şi, în consecinţă, cuantumul acestei indemnizaţii este în valoare de 734 lei. În conformitate cu prevederile legale, pensionarii încadraţi în gradul I de invaliditate au dreptul, în afara pensiei, la o indemnizaţie pentru însoţitor, în cuantum fix. Indemnizaţia pentru însoţitor se suportă de la bugetul de stat şi se menţine şi pe durata acordării pensiei pentru limită de vârstă.
Revenind la numărul de beneficiari pe care îi are Casa Judeţeană de Pensii Prahova, de la reprezentanţii acestei instituţii am mai aflat că, dintre cei aproximativ 237.000 de pensionari, 154.470 de persoane sunt pensionari de limită de vârstă, 3.124 – beneficiari de pensie anticipată şi anticipată parţial, 22.151 primesc pensie de invaliditate, iar 25.377 – pensie de urmaş.
La finalul anului 2016, în funcţie de categoria de pensie, valoarea pensiei medii de asigurări sociale de stat a fost structurată astfel: pensia pentru limită de vârstă – 1.147 de lei, pensia anticipată – 1.116 lei, pensia anticipat parţială – 655 de lei, pensia de invaliditate – 574 de lei şi pensie de urmaş – 544 de lei.
Nu în ultimul rând, de la Casa Judeţeană de Pensii Prahova am mai aflat că, la sfârşitul anului trecut, 17.424 de persoane beneficiau de pensie socială minim garantată, în valoare de 400 de lei.
De menţionat şi că majorarea punctului de pensie – cu 5,25% – este valabilă, de la data de 1 ianuarie 2017, şi pentru pensiile militare de stat.
Astăzi, vot pentru eliminarea impozitului de 16% pentru pensii
Trebuie precizat, însă, că este luată în calcul şi o altă majorare a veniturilor pensionarilor. Astăzi, Camera Deputaţilor a fost convocată în sesiune extraordinară pentru a aproba proiectul prin care se elimină impozitul de 16% pentru pensii, precum şi plata contribuţiilor de sănătate, proiect adoptat deja de Senat în septembrie anul trecut. Practic, potrivit acestei iniţiative legislative, pensiile mai mici de 2.000 de lei nu vor mai fi impozitate cu 16%, iar pensionarilor cu venituri de peste 917 lei pe lună nu li se mai reţine contribuţia la sănătate, aceasta urmând să fie plătită de la bugetul de stat. Proiectul discutat de deputaţi în sesiune extraordinară este cel iniţiat de fostul senator ALDE Cristiana Anghel şi susţinut de alţi 50 de parlamentari ALDE, PNL, PSD şi neafiliaţi, prin care este eliminată plata impozitului de 16% pe venit pentru toate pensiile, precum şi a contribuţiei CASS, care va fi asigurată astfel de la bugetul de stat, şi nu de la contribuabil. Mai exact, pensionarii cu venituri din pensie de peste 918 lei pe lună nu vor mai plăti contribuţia la sănătate (CASS), aceasta urmând să fie achitată de la bugetul de stat, ca pentru restul pensionarilor.
După cum au anunţat liderii noii majorităţi parlamentare, discutarea şi supunerea la vot a acestui proiect, astăzi, în Camera Deputaţilor, nu vor întâmpina dificultăţi, având în vedere că PSD şi ALDE au suficienţi reprezentanţi care susţin aceste modificări.