Ana M.

În anul abia încheiat, Muzeul “Casa Domnească” de la Brebu – secție a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova – a atras 6.673 de turiști, numărul acestora fiind în creștere cu aproximativ 15% comparativ cu cel înregistrat în 2015. Printre vizitatori s-au aflat și 147 de străini sosiți din țări europene, din Israel, dar și din China, SUA, Algeria și Coreea de Sud. Vizitatorii din străinătate află despre existența muzeului de pe Valea Doftanei de la centrele de informare turistică, prin intermediul aplicațiilor mobile de tip Izi.Travel, dar și în cadrul târgurilor de turism, după cum ne-a precizat Răzvan Radu, muzeograf coordonator al Muzeului „Casa Domnească“ Brebu. Muzeul este promovat în rândul iubitorilor de călătorii de către agenții de turism care vând vacanțe pe Valea Prahovei, Valea Doftanei și popularizează trasee precum Drumul Fructelor, dar este inclus și în traseele turistice organizate de instituții de învățământ.
Odată ajunși în vechea reședință domnească, vizitatorii se arată interesați în special de expoziția permanentă din sala nr III, rezervată valorilor bibliofile din secolele XVII şi XVIII – exemplare originale, reprezentând primele tipărituri în limba română cu alfabet chirilic: Cazania lui Varlaam, Iași 1643, Îndreptarea Legii, Târgoviște 1652, Biblia de la București,1688 etc., dar se arată fascinați și de sălile nr. V și nr. VI, în care sunt etalate obiecte religioase și laice din perioada medievală – obiecte de cult creștin, colecții de bijuterii și veșminte purtate, odinioară, de doamne și domnițe, ne-a mai precizat Răzvan Radu.
În ultimii ani, expozițiile permanente și cele temporare de la Brebu au fost admirate și de personalități, printre care s-au regăsit actorii Mihai Mălaimare, Mitică Popescu, Virgil Ogășanu, soliștii de muzică ușoară Marius Țeicu, Gabriel Dorobanțu, soprana Silvia Voinea, scriitoarea Ana Blandiana, solista de muzică populară Irina Loghin și Formația Alesis (care au și filmat, recent, două videoclipuri în această zonă).
Muzeul „Casa Domnească“ este situat într-o clădire monument istoric din secolul al XVII-lea, care face parte din Complexul Arhitectural Brebu, ridicat la inițiativa domnitorului Matei Basarab. „Casa Domnească“ este formată din opt încăperi, terasa clădirii este prevăzută cu logie și foișor, iar parterul amplasat deasupra celor două pivnițe de la subsol este prevăzut cu stâlpi de susținere și arcade. În Complexul Arhitectural Brebu se mai află mănăstirea începută în 1650, sub domnia lui Matei Basarab și finalizată în 1690 de Constantin Brâncoveanu, clopotnița și zidurile din incintă, construite din piatră de râu și cărămidă. Cei care doresc să viziteze muzeul de la Brebu trebuie să știe că acesta este deschis de marți până duminică, între orele 9-17. Un bilet de intrare costă 8 lei pentru adulți, 4 lei pentru pensionari, 2 lei pentru elevi/studenți, iar de intrare gratuită beneficiază: ghizi, profesori însoțitori de grup, veterani de război, persoanele cu handicap și însoțitorii acestora, elevi și studenți bursieri ai statului român, membrii Consiliului Internaţional al Muzeelor (ICOM), reprezentanți ai muzeelor, ai Ministerului Culturii și ai comisiilor de specialitate din instituții.