Petre Apostol

gimnastica-ritmica-intre-arta-si-sport1Pe scena Teatrului „Toma Caragiu” din Ploiești, miercuri seară a avut loc un spectacol deosebit, în care unele dintre cele mai valoroase sportive din gimnastica ritmică românească au putut fi urmărite prezentând programe speciale, altfel decât cele de pe covorul de concurs.
Organizată de secția de profil din cadrul CSM Ploiești, coordonată de antrenoarea Liliana Băescu, și cu sprijinul Primăriei Ploiești și al Federației Române de specialitate, Gala Gimnasticii Ritmice Românești a reprezentat momentul de final al unui an plin pentru această disciplină sportivă din țara noastră, care a avut și o reprezentantă la Jocurile Olimpice de la Rio.
Evenimentul a început cu prezentarea celor mai valoroase sportive ale țării, după cum au fost desemnate de Federația Română de Gimnastică Ritmică, în prezența președintelui forului național, Irina Deleanu, și a uneia dintre gimnastele de referință ale țării, Alexandra Piscupescu, în prezent antrenoare la clubul bucureștean Pro Aktiv.
gimnastica-ritmica-intre-arta-si-sport2
Iar printre sportivele laureate s-au regăsit și două gimnaste de la CSM Ploiești, junioarele Denisa Stoian, aflată la al treilea an consecutiv în acest clasament, și Miruna Ciocîrlan, pentru prima dată prezentă pe listă, pregătite de antrenoarele Simona Puiu, Liliana Băescu și coregrafa Tatiana Dor (care a fost prezentă și pe scenă, în ritmuri de flamenco).
Lista a fost următoarea: Locul I – Ana Luiza Filiorianu – CS Olimpia Bucureşti; Locul II – Andreea Verdeş – CSS Anghel Saligny Iaşi; Locul III – Sonia Ichim – CSM Arad; Locul IV – Denisa Mailat – CS Olimpia Bucureşti; Locul V – Alice David – CS Olimpia Bucureşti; Locul VI – Denisa Stoian – CSM Ploieşti; Locul VII – Laura Aniţei – CSS Anghel Saligny Iaşi; Locul VIII – Miruna Ciocîrlan – CSM Ploieşti; Locul IX – Alexandra Bock – CSM Arad; Locul X – Ana Mezei (CS UNEFS Bucureşti) şi Maria Moţ (CSM Arad), la egalitate.
Din păcate, cea mai valoroasă sportivă a țării din acest moment, Ana Luiza Filiorianu, nu a putut fi prezentă, din cauză că este bolnavă, premiul său fiind ridicat de către antrenoarea sa, Irina Deleanu.

gimnastica-ritmica-intre-arta-si-sport4
Organizatorii evenimentului au acordat, ca în fiecare an, un premiu de excelență pentru activitatea unui antrenor, de data aceasta fiind premiată Doina Firică, maestru emerit al sportului, care a contribuit la construirea secției de la CSM Ploiești și care este prima antrenoare a celei care se ocupă, în prezent, de destinul acestui sport din postura de președinte al forului național. De asemenea, o mențiune specială a revenit și singurei medaliate olimpice din istoria gimnasticii ritmice românești, Doina Stăiculescu, prezentă la eveniment. Iar fosta campioană mondială universitară la atletism Mirela Dulgheru a ținut un discurs în care a apreciat munca depusă de antrenoarele și sportivele de la CSM Ploiești.
Înainte de startul propriu-zis al evenimentului, antrenoarea Liliana Băescu a oferit o mică incursiune în ceea ce înseamnă gimnastica ritmică, o activitate mai specială, care îmbină arta cu sportul. Apoi, Eduard Stoica, un băiețel de 10 ani, dar cu o voce extraordinară, a deschis gala, în care toate componentele secției de la CSM Ploiești, inclusiv de la grupa de inițiere, alături de alte gimnaste din țară, au prezentat momente de dans, dar şi unele amuzante.

gimnastica-ritmica-intre-arta-si-sport
A fost un eveniment care reconfirmă importanța secției de gimnastică ritmică de la CSM Ploiești la nivel național, o secție care se află într-o situație mai puțin fericită în prezent, antrenoarele nefiind plătite de mai bine de jumătate de an, deși și-au continuat activitatea în mod normal.