Absent de pe terenul de tenis de la începutul lunii iulie, când a pierdut semifinala de la Wimbledon, Roger Federer este pregătit pentru un nou sezon. Elveţianul a recunoscut că perioada în care a fost accidentat l-a făcut să simtă gustul retragerii, însă a precizat că este în continuare motivat pentru noi performante. „Am avut un gust al retragerii. A fost excelent că am avut timp să stau cu familia. A fost bine, însă asta poate aştepta. Nicio problemă pentru mine, pot aştepta”, a declarat fostul lider mondial. „Copiii mă întrebau când plecăm iar. Pentru că sunt fericiţi atunci când ne mutăm dintr-o ţară în alta. Mă întrebau: când mergem data viitoare în Australia sau în New York? Şi am spus: Nu vom merge pentru o perioadă”, a declarat Roger Federer, într-un interviu pentru New York Times. „Mirka (n.r. soţia lui Roger Federer) este alături de mine şi este foarte fericită că încă mai pot juca. Şi copiilor le place această viaţă, iar eu încă am poftă de victorii, mă simt odihnit şi reîntinerit”, a spus elveţianul. Federer nu s-a gândit la momentul retragerii. Singurele întrebări care au apărut au fost „Mai pot să fac asta? Ca sportiv, corpul meu mai este capabil? Sau din punct de vedere mental?” „Am avut un gust al retragerii, mă gândeam că aş putea să fiu organizat. Să stau patru săptămâni la rând acasă, să mă gândesc unde să merg la cină cu soţia sau cu cine să mă întâlnesc. A fost excelent că am avut timp să stau cu familia. A fost bine, însă asta poate aştepta. Nicio problemă pentru mine, pot aştepta”, a spus Federer.
„Am fost foarte surprins de finalul sezonului pentru că Novak a început foarte bine anul, şi-a îndeplinit visul de a câştiga Openul Franţei şi al patrulea turneu de Grand Şlam consecutiv. Nu se gândea nimeni, nici măcar jucătorii, că ar putea altcineva să termine anul pe locul 1. Mai ales că Djokovic n-a jucat atât de rău în a doua jumătate a sezonului. A câştigat la Toronto, a disputat finalele la UŞ Open şi Turneul Campionilor. Ai fi crezut că e suficient, dar Murray a reuşit ceva extraordinar şi îmi scot pălăria în faţa lui pentru asta. Pe de altă parte, este uman şi de înţeles că Novak să aibă o cădere, pentru că a obţinut tot ce îşi dorea în acest sport. În aceste condiţii, trebuie să te reinventezi”, a punctat elveţianul. „Se anunţă o mare poveste anul viitor, cu Andy şi Novak. Rafa este întotdeauna acolo şi, în sfârşit, mă întorc şi eu. Cred că începutul anului, mai ales Australian Open, va fi epic”, a conchis Roger Federer.
Acesta va reveni în circuit în luna ianuarie, în oraşul australian Perth, pentru Cupa Hopman, apoi va urma Openul Australiei de la Melbourne. Elveţianul n-a mai jucat un meci din data de 8 iulie, când a pierdut în cinci seturi semifinala turneului de la Wimbledon, în faţa canadianului Milos Raonic (scor 6-3, 6-7, 4-6, 7-5, 6-3).
În ultimul set al acelui meci, Federer s-a accidentat la genunchiul stâng, la care mai avusese o intervenţie chirurgicală în luna februarie, ratând astfel întregul final de sezon şi Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro. A fost cea mai mare pauză pentru Federer de când şi-a început cariera profesionistă, în 1998. Federer are în palmares 88 de turnee câştigate, dintre care 17 titluri de Grand Şlam, un record. Elveţianul a câştigat şapte titluri la Wimbledon, cinci la UŞ Open, patru la Australian Open şi unul la Roland Garros. În prezent, Federer ocupa locul 16 în clasamentul ATP, fiind cea mai slabă poziţionare din 2001.