Violeta Stoica

Autoritățile județene ar trebui să fie în alertă, după ce s-a confirmat că lupii au fost animalele care au fost văzute în grup pe un drum public din comuna prahoveană Gornet Cricov, în urmă cu circa două săptămâni.
Institutul de Cercetări și Amenajări Silvice “Marin Drăcea” din București va transmite, în scurt timp, Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Prahova rezultatele analizelor genetice efectuate la cadavrul lupului ucis de un autobuz, în comuna Gornet Cricov.
Apariția lupilor este neobișnuită pentru zona județului Prahova, însă aceste carnivore mari ar putea să genereze mari probleme atât în gospodăriile populației, cât și prin prisma faptului că, în prezent, asociațiile de vânători din toată țara au interzis la a neutraliza exemplarele de lup, urs, pisică sălbatică și râs.

haite-lupi2Directorul Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Prahova, Valeriu Bolgiu, a declarat, pentru ziarul Prahova, că Institutul de Cercetări și Amenajări Silvice “Marin Drăcea” din Capitală va efectua o serie de analize genetice suplimentare pentru stabilirea provenienței lupilor apăruți în judeţul Prahova. De altfel, reprezentanții AJVPS Prahova au transportat cadavrul animalului mort la institutul din București după ce acesta a fost lovit în plin de un autobuz, pe un drum din comuna Gornet Cricov.
În scurt timp, se va cunoaște în urma analizelor de specialitate ecotipul din care provin lupii care au apărut în haită în zona de deal din estul județului Prahova. Însă lucrurile sunt cu mult mai grave, având în vedere că o haită de lupi (n.n. – locuitorii din Gornet Cricov vorbeau despre 14 sau 15 exemplare) se poate deplasa circa 30 de kilometri într-o singură noapte.
Șeful AJVPS Prahova atenționează populația ca, în cazul în care lupii atacă animalele din gospodărie, să se adreseze în scris primăriei din localitate pentru a semnala pagubele, dar și să sune la numărul unic de urgență 112, având în vedere că – în condițiile actuale –
vânătorii nu mai au posibilitatea legală să acționeze pentru extragerea exemplarelor de carnivore mari acolo unde acestea atacă animalele din gospodării. Jandarmii pot interveni, în schimb, pentru tranchilizarea animalelor agresive, iar reprezentanții AJVPS pot doar să participe la acțiunile desfășurate de aceștia.
În perioada următoare, AJVPS va avea întâlniri cu reprezentanții autorităților locale pentru a discuta despre ce este de făcut în cazul în care haitele de lupi vor apărea și în alte zone din județul Prahova. Însă, până la schimbările pe care trebuie să le facă Ministerul Mediului – prin noii săi reprezentanți – asociațiile de vânători nu mai au nicio obligație pentru extragerea exemplarelor de carnivore mari care produc pagube în gospodăriile populației.
La sfârșitul lunii septembrie a acestui an, Ministerul Mediului arăta, în legătură cu cotele de intervenție pentru carnivorele mari (lup, urs, pisică sălbatică și râs), că „Directiva Habitate permite tuturor țărilor UE derogări în scopul prevenirii unor pagube importante, în special asupra culturilor agricole, animalelor domestice, fermelor, pădurilor, exploatațiilor piscicole, apelor şi altor bunuri, fie în interesul sănătăţii şi securităţii publice sau în scop de cercetare ştiinţifică şi educaţie”. Câteva zile mai târziu, însă, s-a decis interzicerea totală a vânătorii de carnivore mari strict protejate.
Apariția carnivorelor mari care ar putea să producă pagube în gospodăriile populației – așa cum sunt haitele de lupi – va putea să conducă la probleme nu numai de ordinul atacurilor la animalele domestice, ci și la propagarea eventualelor boli, cum ar fi rabia.