Petre Apostol

Ocupantă a locului secund în clasamentul mondial la junioare, în 2009, jucătoarea prahoveană de tenis Ana Bogdan a reuşit, anul acesta, să confirme şi la nivelul circuitului profesionist WTA. În vârstă de 24 de ani, sportiva originară din Sinaia a înregistrat cele mai bune performanţe ale sale de până acum în cariera profesionistă, încheind anul cu 28 de victorii din 42 de meciuri, la simplu, şi calificându-se, în premieră, pe tabloul principal al unui turneu de Mare Şlem.

9-b
În plus, Ana Bogdan s-a aflat la graniţa Topului 100, ocupând în data de 12 septembrie locul 107 în clasamentul mondial, cea mai bună poziţie a sa de până acum. Iar, la finalul anului 2016, a ocupat locul 118 WTA, cea mai bună performanţă de sfârşit de an. Sportiva prahoveană şi-a continuat, astfel, progresul în circuitul mondial profesionist, din 2011 avansând la fiecare sfârşit de sezon aproape câte o sută de locuri.
Ana Bogdan şi-a început sezonul de-abia în luna februarie, ca urmare a recuperării în urma unei accidentări suferite la schi, un alt sport de care mai este atrasă, care se moşteneşte, practic, având în vedere tradiţia din familia sa în această disciplină sportivă. Iar tânăra sportivă prahoveană a debutat în circuitul WTA cu un rezultat bun la turneul de categorie „International” organizat în Brazilia, la Rio de Janeiro, calificându-se în optimile de finală, unde a pierdut, cu greu, cu a şasea favorită a competiţiei, iberica Lara Arruabarrena (aflată acum pe locul 66 mondial), scor 5-7, 7-5, 3-6.
Rezultatul înregistrat la turneul de la Rio a reprezentat, de altfel, una dintre cele mai bune performanţe din acest an pentru Ana Bogdan, obţinând 30 de puncte în clasament.
Dar, cea mai prolifică perioadă a jucătoarei originare din Sinaia a fost cea de la finalul verii, în lunile iulie şi august, pe tărâm american. Şi-a arătat potenţialul la turneul de 753.000 de dolari de la Stanford (Statele Unite ale Americii), când, la a doua prezenţă din carieră la o întrecere de categorie „Premier”, a reuşit să obţină 80 de puncte în clasamentul mondial, calificându-se pe tabloul principal din faza preliminară.

9-c
La turneul californian, Ana Bogdan a fost extrem de aproape de o surpriză, în optimile de finală, în care a întâlnit-o pe reprezentanta gazdelor, Alison Riske (locul 39 în lume), cedând, însă, la capătul unui meci maraton, cu scorul de 6-3, 2-6, 4-6.
A urmat, în Brazilia, la Florianopolis, întrecere de categorie „International” (premii de 250.000 de dolari), turneul la care a realizat victoria carierei de până acum. A ajuns până în faza semifinalelor, eliminând, în turul secund, pe o fostă ocupantă a poziţiei întâi în clasamentul mondial, Jelena Jankovic (Serbia), în două seturi, scor 6-2, 7-5, jucătoarea din spaţiul ex-iugoslav fiind, la întrecerea braziliană, principala favorită.
Parcursul foarte bun al sportivei prahovene a fost oprit, în penultimul act, de a şasea favorită a turneului, Timea Babos (Ungaria), după un meci foarte disputat, încheiat cu victoria jucătoarei care ocupă acum locul 28 WTA, cu scorul de 7-6(8), 6-3. Sportiva din Ungaria avea să piardă, apoi, finala, cu o altă reprezentantă a României, Irina Camelia Begu, a doua favorită a competiţiei, scor 6-2, 4-6, 3-6.
Pentru Ana Bogdan a urmat momentul cel mai deosebit, în cadrul ultimului turneu de Mare Şlem al anului, US Open, din Statele Unite ale Americii. Jucătoarea din Sinaia a fost a 11-a favorită pe tabloul calificărilor, reuşind să treacă de toate cele trei meciuri programate în faza preliminară, ajungând, în premieră, pe tabloul principal la un turneu de Mare Şlem. Iar Ana Bogdan nu s-a oprit aici, câştigând în primul tur, într-un duel 100% românesc, cu Sorana Cîrstea, situată pe locul 80 WTA, revenind de la 0-6, 2-5, pentru a se impune cu 7-5 în setul secund şi 6-2 în actul decisiv.
Evoluţia tenismenei prahovene a fost stopată în al doilea tur la Flushing Meadows de o altă sportivă tricoloră, Monica Niculescu, jucătoare care a revenit între primele 30 de poziţii în clasamentul mondial în cursul acestui an.
Totuşi, pentru prezenţa în turul secund de la US Open, Ana Bogdan a fost recompensată cu 110 puncte în ierarhia WTA, la fel ca şi pentru performanţa înregistrată la Florianopolis, încheind sezonul cu un total de 469 de puncte.
De menţionat că sportiva prahoveană a mai participat şi la turnee ITF, organizate de Federaţia Internaţională de Tenis, reuşind să câştige competiţia de 25.000 de dolari de la Grado, din Italia. Acesta a fost al 11-lea turneu din circuitul ITF adjudecat în cariera sa.
La finalul acestui sezon, Ana Bogdan este a şasea sportivă din România în clasamentul mondial, în urma jucătoarelor Simona Halep (locul 4), Irina Camelia Begu (locul 29), Monica Niculescu (locul 39), Sorana Cîrstea (locul 81), Patricia Maria Ţig (locul 112).