Violeta Stoica

Consiliul Județean Prahova a lansat procedura de achiziție pentru iluminatul public al sectorului dintre Spitalul Județean de Urgență Ploiești și pasajul suprateran de la Păulești, tronson al drumului județean DJ102, care face legătura între Ploiești și Slănic. Proiectul presupune montarea a 80 de stâlpi metalici de iluminat public, de opt metri înălțime, față în față, pe ambele părți ale acestui segment al drumului județean DJ102.
Lucrarea, al cărei cost este estimat, potrivit documetnației de atribuire, la 777.000 de lei, va avea un sistem modern de iluminat stradal, care va fi realizat inclusiv în funcție de intensitatea traficului rutier în zona respectivă pe timp de noapte. Practic, iluminatul public se va face prin comandă prin sistem de telemanagement sau prin celulă fotoelectrică și ceas programator.
Potrivit memoriului tehnic realizat de SC Electromagnetica SA, tronsonul dintre Spitalul Județean și pasajul rutier suprateran de la ieșirea spre Păulești are 1500 de metri, iar realizarea unui iluminat corespunzător va determina reducerea riscului de accidente rutiere, dar și pe acela al agresiunilor fizice, având în vedere că pe partea dreaptă a drumului există un trotuar care poate fi folosit și de către pietoni sau de bicicliști.
Conform aceleiași surse, sistemul de telemanagement pentru iluminatul stradal are ca scop controlul și monitorizarea de la distanță a corpurilor de iluminat cu LED, astfel fiind posibilă reducerea consumului de energie electrică și creșterea duratei de funcționare a corpurilor de iluminat. De asemenea, câștigătorul licitației va trebui să prevadă sistemul respectiv și cu program de aprindere și de stingere, dar și de diminuare a nivelului de intensitate a luminii produse de corpul de iluminat atunci când traficul rutier este scăzut.