Nicoleta Dumitrescu
Conform unui recent studiu realizat în mai multe state europene, românii se numără printre cei mai receptivi la politicile populiste. Nici n-ar fi de mirare, în condiţiile în care în acest an, de pildă, având în vedere că este unul electoral, dinspre politicieni curg râuri de lapte şi miere, mai ales verbal.
Adevărul este că, deşi din 1990 sunt organizate alegeri democratice, iar electoratul s-a convins, o dată la patru ani, că politicienii, înainte de vot, nu ştiu altceva decât să mintă frumos, senzaţia rămâne că politicile populiste nu se demodează niciodată. Ba, din contră, beneficiind de unele ajustări, „gogoşile electorale” sunt anunţate, înainte de chemarea românilor la urne, precum prezintă noile tendinţe în modă manechinele pe podium!
De departe, însă, caimacul politicilor populiste îl reprezintă majorările de venituri, având în vedere că nu este an electoral – cum e şi 2016 – în care să nu se bată moneda pe majorări de venituri fie la cei care sunt în activitate, indiferent de locul de muncă, fie pentru pensionari.
Culmea este că insistă pe astfel de plusuri băneşti, trecute negru pe alb inclusiv în programele de guvernare, şi cei care, cu ani în urmă, au pus în practică politici taman invers, adică au tăiat lefurile, şi acum fiind încă vie rana produsă de fostul premier Emil Boc, prin reducerea de 25% a salariilor.
Este adevărat că, acum, pedişti nu mai sunt, aceştia pitindu-se sub fustele largi ale liberalilor. Dar, cum lupul nu-şi poate schimba năravul, acum, în plină campanie electorală, nici liberalii, înfrăţiţi cu fosţii pedişti, nu ocolesc cuvintele magice „majorări şi plusuri” atunci când vine vorba despre venituri. Şi nu sunt singurii, având în vedere că nu este ofertă electorală lansată de un partid ai căror candidaţi se regăsesc pe buletinele de vot, pentru scrutinul din 11 decembrie, în care să nu se promită, printre altele, şi venituri mai mari. Că nu există şi posibilitatea reală pentru aşa ceva, asta nu mai contează!
Contează doar faptul că, înainte de vot, dau bine la electorat promisiunile cu tentă populistă. Numai că, se trece cu vederea faptul că politicienii uită de promisiunile făcute imediat ce-şi iau funcţiile în primire.Un exemplu în acest sens îl constituie Traian Băsescu, fost şef de stat, actualmente şef de partid şi candidat la alegerile parlamentare, care a făcut senzaţie cu celebrul său „Să trăiţi bine!”, slogan de care s-a dezis tot acesta, ulterior, conştientizând că a trăi bine în România nu poate fi decât o promisiune… de campanie electorală!
Prin urmare, cu toate că, în ultimii ani, s-a dovedit că alegerile sunt câştigate cu promisiuni deşarte, istoria demonstrează că politicile populiste sunt tot cele mai gustate!