Petre Apostol

În timp ce la New York se dispută meciul pentru titlul mondial la şah, între norvegianul Magnus Carlsen, campionul la zi, şi rusul Sergey Karjakin, challengerul, care se află la conducere, după singura victorie înregistrată în cele opt runde din 12 programate, în România, la Călimăneşti, în aceste zile sunt în plină desfăşurare Superligile Naţionale de Şah, la masculin şi la feminin. În cadrul competiţiilor, care reprezintă Campionatele României pe echipe la seniori, sunt prezente şi formaţii de la Clubul Sportiv Universitar Ploieşti.
În competiţia masculină, echipa ploieşteană a avut un debut foarte bun, situându-se pe podiumul provizoriu după trei runde disputate dintre cele nouă programate în total. CSU Ploieşti, la care căpitan este maestrul internaţional Doru-Alexandru Ionescu, a învins, în prima rundă, echipa Şah Club Galaţi, scor 3,5-2,5, după care a trecut, cu scorul de 4-2, de ACS Şah Club Vados Arad. Însă, luni, în a treia rundă, CSU Ploieşti a înregistrat prima înfrângere din competiţie, în duelul cu Clubul de Şah al Municipiului Baia Mare, scor 2,5-3,5.
Astfel, cu patru puncte acumulate, pentru cele două victorii, CSU Ploieşti ocupa a treia poziţie în clasament, din zece echipe, fiind la un punct în urma primelor două formaţii, CS AEM Timişoara, respectiv Clubul de Şah al Municipiului Baia Mare.
La CSU Ploieşti au evoluat jucătorii Andrei Cioară (maestru internaţional – 3 puncte din 3 meciuri), Bogdan Deac (U20, mare maestru internaţional – 2 p/3), Viorel Iordăchescu (mare maestru internaţional – 2 p/3), Daniel Moldovan (1,5 p/3), Alexandru Manea (maestru internaţional – 1p/2), Lucian Miron (maestru internaţional – 0,5p/3), Doru-Alexandru Ionescu (maestru internaţional, 0p/1).
În runda de ieri seară, echipa ploieşteană urma să întâlnească formaţia Pro Logos Şah Club Oltenia, iar apoi să se confrunte, în ordine, cu AEM Timişoara, Politehnica Iaşi, CS Otopeni, CS Studenţesc Medicina Timişoara, Victoria Techirghiol.
În Superliga feminină, la care participă opt echipe, CSU Ploieşti, la care căpitan este Constantin Ţurlea, participă cu un lot complet de U20, cedând confruntarea din prima rundă, scor 1-3, cu CSM Bucureşti. Singurul punct al ploieştencelor a fost obţinut de Dariana Didiliuc, una dintre cele mai valoroase sportive din România la dezlegări de studii şi de probleme, care a reuşit surpriza de a învinge o maestră internaţională, Deimante Daulyte (din Lituania). În cadrul formaţiei se mai regăsesc jucătoarele Cătălina Popa, Alexandra Pătru şi Andrada Popa.
Pentru echipa ploieşteană urma confruntările cu echipele CSU Arad, Politehnica Iaşi, ACS Smart Galaţi (la care evoluează şi sportiva originară din Ploieşti – Emilia Coman), Medicina Timişoara, CSŞ Nr. 1 Timişoara, Clubul Central de Şah Bucureşti.