Florin Tănăsescu
Dacă interviul de angajare reprezintă proba de foc pentru obținerea unui job, tot așa, de felul în care răspunzi la întrebările – unele pline de tâlc – ale membrilor Comitetelor Executive Recrutative ale partidelor depinde ascensiunea ta profesională și socială. Cu precizarea că obținerea livretului de membru e infinit mai grea decât a permisului de conducere, iată cum trebuie să te prezinți în fața examinatorilor.
În primul rând, se recomandă alegerea unei ținute neutre, fără stridenţe coloristice, de genul roșu aprins sau un albastru infinit, cum e situația din țară. Totuși, pentru a avea mai multe șanse de reușită, este bine să aveți la piept, precum nuntașii, în loc de floarea de nu-mă-uita, un semn discret alcătuit din trei trandafiri ori o săgeată îndreptată cu vârful în jos – semn că ești pretabil la alianțe/ compromisuri, sau o ancoră, care să arate cât de înțepenită a rămas țara după două mandate de-ale lui Băsescu. Pentru bucureștenii simpatizanți ai lui Nicușor Dan este indicată purtarea unui pet, cu care să bată în caldarâm când îi va lovi din nou damblaua: “Uniți Salvăm Roșia Montană și, de-o mai rămâne timp, și Țara”.
Aspirantul trebuie să rămână în sfera discuțiilor purtate cu membrii Comitetului Executiv Chestionator, adică să nu bată câmpii, cum e procedura în campania electorală. Sens în care e bine să conducă discuția spre 102 taxe și 1001 de nopți ( în cazul în care vrea să se înscrie în PSD), să citeze primul punct și ăl mai forte din programul de guvernare al PNL ( atacul la Victor Ponta pe toate fronturile și cu toate mijloacele din dotare – Facebook și pistoale cu apă). Cei mai versați nu trebuie să rateze ocazia de a-și etala cunoștințele beletristice, context în care trebuie să rostească cu aroganță, de îndată ce calcă pragul incintei unde are loc recrutrarea: “ Ah, ce premier mustește în mine !”. La tentativa de înscriere în ALDE, șanse reale de a prinde un loc le are a șasea tânără care se prezintă în fața lui Tăriceanu.
Candidatul mai trebuie să jure că spune doar adevărul și numai adevărul în cazul în care va fi citat la unul dintre sediile DIICOT /DNA ori Parchet de pe lângă ÎCCJ. Iar ăsta nu este decât unul singur: “Totul nu este decât o manevră politică, făcută de către adversar”.
Este recomandabil ca, înainte de a ajunge în fața comisiei de examinare, aspirantul să recapituleze în fața oglinzii gargara pe care o va prezenta membrilor care urmerază să-l ia la ochi. Atenție, însă! Unii au amestecat textele, spunând în fața procurorilor de la DNA ce ar fi trebuit să șușotească la ședințele PSD/PNL sau ALDE, de se mira telespectatorul de unde au anchetatorii înregistrările ambientale. Tocmai de-aia, politologii recomandă o zi de relaș înaintea examenului, timp în care vă puteți limpeziți gândurile, plimbându-vă pe malul unei gârle sau vizionând un film precum Watergate.
În caz de eșec, păstrați-vă calmul și nu disperați, fiindcă știți cum vine treaba: Politica nu-i pentru cin’ se potrivește, ci pentru cin’ se nimerește – Elena Băsescu, Maria Grapini, secretara lui Dragnea ș.a.m.d.
Pentru consolare, apucați-vă de-o activitate cinstită, astfel încât să salvați mai întâi Țara și, de-o mai rămâne timp, Roșia Montană.