N.Dumitrescu

Conform unui recent studiu, Prahova se regăsește în top 10 pe țară după numărul de firme considerate ”de încredere”, la acest capitol fiind înaintea multor județe unde domeniul economic ocupă un loc important, cum sunt Argeș sau Mureș. Concret, după cum reiese din datele comunicate de către CreditInfo, județul Prahova, cu peste două mii de firme în clasamentul companiilor considerate de încredere, se află pe locul al șaptelea la nivel național. Cele 2.274 de societăți prahovene incluse în acest clasament reprezintă 5,16% dintre cele 44.047 de firme înregistrate în județ, cu mult peste media pe țară, care este de 4%. Ca să fie considerate „de încredere”, aceste companii trebuie să aibă istoric pozitiv de plată, să fie pe piață de cel puțin doi ani, să nu aibă datorii la bugetul de stat, să fi înregistrat profit în ultimul an și să aibă cifre de afaceri de peste 100.000 de lei.
”Firmele din grupul select al celor 4% constituie motorul economiei românești, o economie care înregistrează în acest an cea mai rapidă creștere din Europa Centrală și de Sud-Est, profitul lor reprezentând 92% din profitul total obținut de companiile din România. Cifra de afaceri totală a acestor firme înseamnă 41% din cifra de afaceri înregistrată de toate companiile din țară. De asemenea, un angajat din trei (33%) lucrează la aceste companii”, se arată în raportul CreditInfo, companie specializată în furnizarea produselor și serviciilor de management al riscului comercial. După cum reiese din acest studiu, în acest clasament, Prahova este înaintea județelor Argeș, Mureș și Iași. Dar, potrivit sursei citate, una din cinci firme profitabile din România se află în București (14.164 de societăți – 20,24%), aici fiind înregistrate și cele mai multe din România (266.635 firme). Urmează județele Cluj (4.019 firme), Timiș (3.307 firme), Brașov (2.675 firme) și Constanța (2.576 de firme ). De partea cealaltă, județele Mehedinți și Teleorman au cele mai puține companii profitabile din România,
Ca să fie realizat acest studiu, au fost folosite date din sursele publice și oficiale precum Ministerul Finanțelor, Registrul Comerțului, fiind verificate toate companiile din România, adică 1,4 milioane de entități, concluzia fiind că 4% din firmele din România, respectiv peste 60.000, reprezintă motorul economiei pentru că produc 92% din profitul țării. Clasamentele profitabilității sunt alcătuite pe baza unui set strict de criterii, pe care le îndeplinesc companiile din grupul select de 4% firme profitabile din România. Raportul CreditInfo mai evidențiază faptul că industria manufacturieră, comerțul, instituțiile financiare, transporturile, construcțiile și imobiliarele sunt cele mai profitabile domenii de activitate din țară. CreditInfo România este un lider recunoscut în furnizarea produselor și a serviciilor de management al riscului comercial.

Articolul poate fi citit si in editia tiparita