V. Stoica
Decizia de închidere a bazinului Vega, din cauza unor noi probleme de siguranță, readuce în discuție situația în care se află singurul bazin de înot de dimensiuni mari din municipiu. Deși au fost mai multe tentative de a repara din temelii clădirea în care funcționează Bazinul de înot Vega, faptul că terenul de sub imobilul respectiv nu aparține municipalității a făcut imposibil acest lucru.
Reprezentanții Rafinăriei Vega din Ploiești – care dețin în proprietate terenul de sub clădirea bazinului de înot – au demarat, în acest sens, discuții cu autoritatea locală ploieșteană încă din vara acestui an, arătându-și disponibilitatea de a renunța la terenul de sub bazinul de înot de la Vega și de a-l pune la dispoziția Primăriei Ploiești, transferul dreptului de proprietate fiind singura posibilitate de a demara lucrări de investiții importante la acest obiectiv aflat în administrarea municipalității.
Laurențiu Colțănel, manager Punct de lucru Rafinăria Vega din cadrul Rompetrol Rafinare, a declarat, pentru ziarul Prahova, că discuțiile pe tema găsirii unei soluții pentru a dona municipalității terenul de sub bazinul de înot au fost reluate recent cu primarul Adrian Dobre. “În cadrul întâlnirii pe care am avut-o cu domnul primar Adrian Dobre, am reluat propunerile pe care le-am făcut în vară cu reprezentanții de atunci ai autorității locale, în scopul găsirii unei soluții legale și viabile pentru ca terenul care aparține societății noastre – teren aflat, în prezent, sub sechestru – să îl putem dona municipalității. Având în vedere că Rafinăria Vega manifestă o deschidere cât se poate de mare pentru a veni în sprijinul comunității, prin susținerea unor proiecte sociale, dorim ca, alături de reprezentanții Primăriei Ploiești, să găsim o soluție comună pentru a solicita celor două instituții care au instituit sechestrul pe terenul de sub bazinul Vega să renunțe la acest sechestru. Astfel, s-a căzut de acord ca, în perioada următoare, juriștii Primăriei Ploiești și juriștii Rompetrol să aibă discuții concrete pentru a se găsi o soluție viabilă și legală în sensul demarării unei acțiuni comune în vederea ridicării sechestrului instituit asupra terenului de sub clădirea bazinului de înot, dată fiind componenta socială a acestei solicitări”, a declarat, pentru ziarul Prahova, managerul Punctului de lucru Rafinăria Vega al Rompetrol Rafinare.
Bazinul de la Vega a fost închis de mai multe ori în ultimii ani. Ultima decizie, în acest sens, a fost luată în urmă cu trei zile, pentru că siguranța sportivilor sau a tuturor celor care veneau să înoate în singurul bazin de înot din municipiul Ploiești ar fi putut fi pusă în pericol din cauza tencuielii care cade din tavan.
Clădirea în care funcționează bazinul de înot de la Vega a fost proiectată între anii 1970 şi 1975 şi a fost construită într-un interval de mai puțin de doi ani, respectiv în 1975 și 1976, iar din anul 2010 a fost preluată în administrarea municipalității ploieștene.