Dintre cele şase milioane încheiate la nivel naţional, 1,5 milioane de contracte de muncă sunt la nivelul salariului minim pe economie. Practic, un sfert dintre toate contractele de muncă din România sunt încheiate la nivelul salariului minim pe economie, potrivit unui studiu realizat de Institutul Naţional de Cercetare în domeniul Muncii şi Protecţiei Sociale. „În luna octombrie 2016, numărul de contracte de muncă active raportate de Inspecția Muncii era de 6.260.755, din care contracte de muncă la normă întreagă 5.154.145. Dintre acestea, contractele la nivelul salariului minim erau de circa 1.500.000”, se arată în cercetare. Din luna mai a acestui an, salariul minim brut pe economie este de 1.250 de lei pe lună, potrivit unei decizii guvernamentale. La acest brut, angajatul primeşte un salariu net de 925 de lei pe lună. Aşadar, circa un sfert dintre toţi angajaţii din România câştigă mai puţin de 1.000 de lei pe lună, „în mână”. Contractele de muncă pe salariul minim sunt mai frecvente în cazul femeilor decât al bărbaţilor. „Din totalul contractelor active la salariul minim, 621.171 erau pentru salariați de sex masculin (43%), iar 879.080 erau pentru salariați de sex feminin (57%)”, se arată în cercetare.
Pe grupe de vârstă, procentual, cele mai multe contracte de muncă active la salariul minim sunt în grupa mare de vârstă 35-54 de ani: 56% din total. Pe grupe ocupaționale, ponderea cea mai mare a contractelor active la salariul minim în total contracte active sunt în clasele de muncitori necalificați, potrivit cercetării. Trei grupe mari de activităţi economice grupează majoritatea angajaţilor plătiţi cu salariul minim: industria prelucrătoare, comerţul şi construcţiile. Există unele ocupaţii unde nu salariul minim este o raritate, ci, dimpotrivă, un salariu mai mare decât cel minim. „Ocupațiile care înregistrează cea mai mare pondere a contractelor la salariul minim în total contracte sunt acar (81,5%, respectiv 1850 contracte), ofițer de punte (81,2%, respectiv 238 contracte), agent de securitate (80,1%,respectiv 82.684 contracte)”, se mai arată în studiul menţionat.
Mergând şi mai în detaliu cu cercetarea, au fost identificate şi activităţile economice din grupele mari unde sunt cele mai multe contracte de muncă încheiate la nivelul salariului minim, în top fiind activitatea de bodyguard, de transportator şi muncitor în industria textilă. În ceea ce priveşte „talia” angajatorului care oferă salariul minim, în top sunt firmele mici. „Pe clase de mărime a firmelor, ponderea cea mai mare a contractelor active la salariul minim este în firmele sub 9 salariați (32,7% din total) și cele cu 10-49 salariați (34% din total)”, se mai arată în cercetare. După majorarea din primăvară, Guvernul a avut mai multe runde de discuţii cu partenerii sociali pe tema salariului minim brut, sindicatele cerând o majorare a acestuia de la 1.250 de lei la 1.450 de lei.