Liderii partidelor politice au pareri impartite in privinta platformei Stolojan – Stoica

Liderii partidelor politice au pareri impartite in privinta platformei liberale lansate, ieri, la Pitesti. Democratii si conservatorii sunt retinuti in privinta unei posibile colaborari cu aripa Stolojan – Stoica. In schimb, social-democratii se arata deschisi colaborarii si cred ca noua miscare liberala va avea succes. La polul opus, liderii PIN nu dau nicio sansa noii grupari politice. Chiar daca nu resping, in principiu, o colaborare cu gruparea Stolojan – Stoica, liderii democrati si conservatori sunt deocamdata rezervati.
„Este vorba despre o problema interna a PNL. PD nu a fost contactat si nu a contactat pe nimeni din cei care au prezentat ieri platforma. Pe agenda noastra politica nu figureaza ca prioritate alte structuri si forme de aliante”, a declarat Emil Boc, presedintele PD. „Trebuie sa vedem ce isi propune aceasta aripa, daca doreste o relatie constructiva. Asteptam sa aflam informatii suplimentare, sa luam o decizie”, a spus Sabin Cutas, senator PC.
Ceva mai increzatori in viitorul politic al lui Stolojan si Stoica sunt social-democratii. Ca orice partid de opozitie, PSD n-are decat de castigat din slabirea fortei PNL. „Platforma Stolojan-Stoica, obiectiv ce are tot mai multi adepti, va face ca PNL sa fie tot mai mic si in mod cert, din punctul nostru de vedere, sa ia calea Partidului National Taranesc Crestin si Democrat”, este de parere Mihai Tanasescu, vicepresedintele PSD.
In schimb, Partidul Initiativa Nationala nu mizeaza pe viitorul gruparii Stolojan si n-are de gand sa colaboreze cu liberalii maziliti. „Daca ar fi fost in stare, ar fi facut ceva pana acum. Nu e nici strut, nici camila, vor sa faca asociatie federativa, nu partid politic, nici ei nu stiu ce vor, saracii”, a declarat Lavinia Sandru, vicepresedintele PIN.
Si liderii PRM cred ca platforma Stolojan – Stoica nu are niciun viitor si nicio sansa sa concureze PNL. Liderii UDMR, in schimb, la fel ca partenerii lor de Coalitie, sunt retinuti cand vine vorba de o posibila colaborare. Ei spun ca este nevoie acum de unitate, nu de divizare in sanul Aliantei.

Tariceanu: Sa ne ocupam de lucruri cu adevarat importante !

„Este o pierdere de timp sa stau sa raspund la niste critici penibile”, asa a reactionat premierul Tariceanu fata de lansarea platformei Stolojan-Stoica. De altfel, Calin Popescu Tariceanu, presedintele PNL, nici macar nu a ascultat pana la sfarsit prezentarea pe care a facut-o Stolojan platformei propuse pentru relansarea liberalismului. Premierul Tariceanu a spus ca Theodor Stolojan face confuzii foarte des si ca documentul lansat la Pitesti nu poate fi considerat o platforma. In opinia lui Tariceanu, Stolojan este manevrat, insa, nu a oferit alte detalii in acest sens.
„Sigur ca, daca Stolojan are o problema personala cu mine, e un lucru. Ar fi foarte bine ca cei care il inconjoara sau il imping de la spate, mai bine zis, pentru ca dansul vad ca numai asa stie sa functioneze, ar incerca sa vina cu ceva nou, sa propuna ceva romanilor”, a spus presedintele PNL. El a subliniat ca nu este de datoria primului-ministru sa raspunda la niste critici „penibile”, care sunt inspirate de cei care il „manevreaza” pe Theodor Stolojan: „Mi se pare ca ar fi o pierdere de timp. Cred ca mai important este sa ascultam preocuparile cetatenilor si sa ne ocupam de lucrurile cu adevarat serioase, nu de ambitii sau veleitati personale ale unora”, a adaugat premierul. Referitor la acuzatiile pe care i le-a adus Stolojan lui Tariceanu, conform carora ar fi liderul unor grupuri de interese in cadrul Guvernului, presedintele PNL a spus: „Nu veti gasi o singura decizie a Guvernului, care sa fie in favoarea vreunui grup de interese”.

Basescu, Talpes si Lificiu – interesati

Presedintele Traian Basescu intentioneaza sa aiba o discutie cu Theodor Stolojan, privind implicarea acestuia in viata politica. Seful statului a fost provocat de jurnalisti sa faca aceasta precizare, deoarece multi analisti considera ca Theodor Stolojan ar trebui sa renunte la functia de consilier prezidential, dupa ce va prezenta platforma program pentru relansarea liberala. Ideile politice ale lui Theodor Stolojan ar putea avea simpatizanti de toate culorile politice. Atat presedintele Partidului Ecologist, Petre Lificiu, cat si fostul membru PSD, Ioan Talpes, au declarat ca nu exclud posibilitatea unor negocieri cu Stolojan. „Nu excludem posibilitatea sa discutam. Pana acum nu am discutat concret, ce pot sa spun este ca in parlament ne intelegem foarte bine pe probleme de interes comun”, a declarat Petre Lificiu. Si Ioan Talpes considera ca este posibila o discutie cu Theodor Stolojan.

Platforma nu aduce elemente noi

Purtatorul de cuvant al PNL, Varujan Vosganian a declarat ca PNL a anuntat deja ca va lansa, peste doua saptamani, o strategie pentru Romania post-aderare, bazata pe strategii economice si fiscale care sa convearga cu cele existente deja in tarile Uniunii Europene. Vosganian a declarat ca aceasta platforma reprezinta un text pentru o motiune de cenzura si nu intelege cui anume i se adreseaza criticile din textul documentului. Liberalul a mai spus ca presedintele Basescu trebuie sa aiba o atitudine publica de delimitare fata de acest subiect. Vosganian nu a negat serviciile pe care Stolojan si Stoica le-au adus partidului liberal, insa a declarat ca aceasta platforma nu va reusi sa dezbine membrii PNL, ci, dimpotriva, ii va uni. El a adaugat ca platforma lansata la Pitesti nu aduce elemente noi si a criticat atacurile personale aduse unor lideri ai partidului, referindu-se la presedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu.

Radu Campeanu crede ca se doreste dezbinarea PNL

Liderii PNL Arges, in frunte cu presedintele de onoare, Radu Campeanu, s-au intalnit, sambata, tot la Pitesti, pentru a anunta ca planul fostului lor coleg de partid, Theodor Stolojan, nu ii afecteaza in niciun fel. Intr-un comunicat dat publicitatii, liberalii ii pun la zid pe Stolojan si pe fostii liberali din grupul sau. Delegatia permanenta a PNL Arges a decis, in unanimitate, sa se delimiteze de ceea ce au numit incercarea unor fosti membri ai partidului de a destabiliza formatiunea. „Intalnirea dumnealor (…) este o intalnire fara importanta, din punctul de vedere al unei semnificatii politice reale. Acolo se urmareste, evident, dezbinarea partidului si crearea unui partidulet cu un nume oarecare si care sa treaca in ograda PD”, a spus Radu Campeanu, presedintele de onoare al PNL. „Imprejurarea ca domnul Boureanu, o spun chiar cei din fieful sau electoral, se gandeste sa revina in PNL, este dovada cea mai clara ca nici el nu crede in acest proiect politic”, a declarat Adrian Iorgulescu, ministrul Culturii.
drian Iorgulescu crede ca cei exclusi din PNL au avut si timpul si ocazia sa schimbe ceva, iar faptul ca nu au facut-o este o dovada clara ca vor sa sparga PNL. „Noi, cei care am ramas in PNL, stim ce avem de facut si partidul nu va mai fi bombardat permanent din interior, deci nu va mai fi sub imperiul unei posibile implozii”, a mai spus Iorgulescu.