Ana M.

Elevii pasionați de astronautică vor avea posibilitatea să participe, în perioada următoare, la două activități interesante, organizate de Agenția Spațială Română (ROSA). Una dintre acestea este provocarea internațională Misiunea X și se adresează elevilor cu vârsta cuprinsă între 8 și 12 ani, care vor avea șansa să se antreneze alături de astronautul ESA Thomas Pesquet și colegii acestuia. Evenimentul este concentrat în jurul ideii de alimentație sănătoasă și formă fizică bună, două aspecte foarte importante pentru astronauți. Profesorii sunt cei care pot înscrie la această activitate, până pe 31 decembrie 2016, clasele la care predau. Timp de șase săptămâni, participanții vor deprinde abilități care țin de coordonare, rezistență, forță și orientare spaţială, vor învăța să lucreze în echipă și să conducă experimente științifice legate de nutriție și tehnologii spațiale. Misiunea X va începe pe 16 ianuarie, iar cei interesați pot vedea cum se derulează activitățile la care participă elevii, pe website-ul oficial al evenimentului https://trainlikeanastronaut.org. Misiunea X este un proiect comun al NASA, ESA și al altor agenții spațiale participante.

Agenția Spațială Română a lansat o provocare și pentru elevii români cu vârste până în 16 ani, care pot participa la prima competiție europeană Astro Pi, organizată de Agenția Spațială Europeană (ESA). Astronautul ESA, Thomas Pesquet, a lansat de curând competiția urmând ca atunci când va ajunge la bordul ISS, în cadrul misiunii Proxima, să asiste la desfășurarea competiției de pe orbită. “Astro Pi este un computer de dimensiuni mici, dezvoltat de Raspberry Pi Foundation, în colaborare cu Agenția Spațială a Regatului Unit și cu ESA. În acest moment, există două computere Astro Pi calificate pentru zbor spațial, denumite Ed și Izzy, ce sunt echipate cu un set de senzori prin intermediul cărora se pot desfășura diverse experimente științifice. Senzorii, denumiți Sense HAT, pot depista mișcarea și radiațiile și pot măsura temperatura, umiditatea, presiunea”, se arată într-un comunicat al ROSA.

Elevii cu vârsta de până în 16 ani sunt invitați să se înscrie la concurs prin scrierea unui cod pentru senzorii lui Ed. Ulterior, computerul va desfășura experimentul la bordul ISS. Termenul limită de primire a aplicațiilor elevilor este 13 noiembrie 2016.

Competiția Astro Pi este împărțită în trei etape. În prima etapă, echipele participante își vor face o imagine clară asupra funcțiilor integrate ale Astro Pi și deci, asupra experimentelor care pot fi derulate prin intermediul computerului, cea de-a doua etapă va avea loc în perioada 25 noiembrie 2016 – 28 februarie 2017, când Thomas Pesquet va desemna misiuni specifice echipelor selectate, iar cea de-a treia etapă a concursului, care va avea loc în perioada 1 martie 2017–15 mai 2017, va consta în selectarea celor mai bune programe. Sunt eligibili elevii cu vârste de până în 16 ani, organizați în echipe coordonate de minimum un profesor. Mai multe informații despre aceste activități și modalitățile de înscriere se găsesc pe site-ul https://www2.rosa.ro.

Articolul poate fi citit si in editia tiparita