Ministrul Muncii atenționează asupra impactului creșterilor salariale

Ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, a declarat la un post de televiziune că amendamentele privind majorările salariale, aprobate în Parlament, vor duce la o creștere a mesei salariale totale cu 4,85 miliarde de lei. „Toate aceste creșteri sunt 4,85 miliarde lei în sumă brută, creștere de masă salarială totală, care se adaugă la cele 2,6 miliarde de lei. Bugetul nu își permite să suporte, pentru că suntem deja cu prognoza pe 2017 la marginea acelui 3% deficit bugetar”, a mai precizat Dragoș Pîslaru, citat de Agerpres.

Propunere de scutire de impozit pentru rude ale persoanelor cu handicap

Începând cu data de 1 ianuarie 2017, soțul/soția persoanelor cu handicap ar putea fi scutită, integral, de taxele aferente unor bunuri mobile și imobile. „Se propune scutirea integrală pentru clădirea de domiciliu, terenul aferent clădirii de domiciliu și pentru un mijloc de transport, la alegerea contribuabilului, pentru bunurile deținute în comun cu soțul/soția de către persoanele cu handicap grav sau accentuat și a persoanelor încadrate în gradul I de invaliditate, respectiv a reprezentanților legali ai minorilor cu handicap grav sau accentuat și ai minorilor încadrați în gradul I de invaliditate. Dacă o clădire, un teren sau un mijloc de transport este deținut în comun de soți împreună cu o terță persoană, scutirea nu se va acorda și cotei-părți aferente terțului”, menționează economica.net, citând propunerea de modificare a Codului Fiscal. Până în prezent, aceste scutiri nu se aplicau și cotei-părți aferente soților/soțiilor din dreptul de proprietate asupra bunurilor deținute în comun.

Dezbatere publică privind mediul concurențial în salubrizare

Consiliul Concurenței a lansat în dezbatere consultările privind îmbunătățirea mediului concurențial în domeniul serviciilor de salubrizare, acolo unde, potrivit reprezentanților instituției, “este necesară intervenția eficientă a autorității de reglementare pentru prevenirea abuzurilor de poziție dominantă”.
„Consiliul Concurenței apreciază ca fiind justificate – în anumite limite – , drepturile exclusive acordate operatorilor de salubrizare de către autoritățile administrației publice locale competente, pe durata contractului de atribuire a gestiunii delegate privind serviciile de salubrizare respective. Aceste drepturi exclusive determină, însă, existența unor bariere administrative semnificative și non-tranzitorii la intrare pe piață”, mai precizează Consiliul Concurenței într-un comunicat de presă.

Articolul poate fi citit si in editia tiparita