Nu este niciun secret faptul că anumite afecțiuni sunt influențate în mod negativ de vreme. Printre acestea se numără și afecțiunile de tract digestiv, care se acutizează toamna și primăvara.
Fiecare dintre noi suferim cel puțin o dată în viață de o afecțiune digestivă, într-o formă mai ușoară (spre exemplu: diaree, constipație) sau mai gravă (de exemplu: ulcer gastro-duodenal, boala Crohn, boala celiacă, sindromul colonului iritabil). De altfel, afecțiunile tubului digestiv sunt printre cele mai frecvente în rândul populației din România. Este important să conștientizăm că sistemul digestiv reacționează la fiecare dintre alegerile noastre zilnice în ceea ce privește alimentația sau stilul de viață.
Georgeta Ionescu, farmacist în cadrul Farmaciei DONA, prezintă cei mai frecvenți factori care determină apariția afecțiunilor de tip digestiv.

Ce favorizează apariția afecțiunilor la nivelul tractului digestiv?

Factorii care determină apariția bolilor digestive sunt numeroși, dar printre cei mai des întâlniți se numără:
1. Fumatul și consumul de alcool
Efectele negative ale tutunului asupra plămânilor sunt binecunoscute, mai puțin cele asupra sistemului digestiv. Fiecare organ din tract contribuie la digestie, aceasta începând la nivelul cavității bucale și terminându-se la nivelul rectului. Toxinele introduse în organism prin fumat afectează printre altele și mucoasa gastrică și pot provoca indigestie. În ceea ce privește consumul excesiv de alcool, în timp, acesta determină apariția gastritei cronice, crește riscul de apariție a ulcerului gastro-duodenal, a pancreatitei acute sau cronice, a hepatitei alcoolice și cronice, determină formarea ficatului gras.

2. Regimul alimentar neadecvat
Consumul alimentelor iuți, prăjite, mâncarea prea fierbinte sau prea rece, mestecarea insuficientă, mesele luate la intervale neregulate sau înainte de culcare sunt doar câteva dintre exemple. Este important să avem un regim alimentar sănătos, să respectăm cu strictețe cele trei mese principale ale zilei și să acordăm timp ritualului zilnic de luare a mesei. De multe ori, mâncăm pe fugă, în fața calculatorului sau a televizorului, fără să acordăm suficientă atenție mâncării.

3. Stresul fizic și psihic
Emoțiile puternice prin care trecem, stresul zilnic își pun amprenta asupra întregului organism și, în special, asupra sistemului digestiv. Legătura strânsă dintre emoții și stomac este surprinsă în multe dintre expresiile noastre populare, cum ar fi: „fluturi în stomac”, „am un ghem în stomac” – nu trebuie să subestimăm puterea emoțiilor, ci trebuie să încercăm să le gestionăm corect.

4. Predispoziția genetică
Fie că ne place sau nu, ne naștem cu o anumită predispoziție genetică, aceasta influențându-ne parcursul nostru medical de-a lungul vieții. Acest fapt vine și cu un aspect pozitiv, în sensul în care putem anticipa care sunt afecțiunile la care suntem predispuși ținând cont de istoricul familiei noastre. Depinde de noi să luăm măsuri de prevenție.

5. Consumul crescut de antiinflamatoare
Administrate pe o perioadă lungă de timp, fără a respecta indicațiile medicului, antiinflamatoarele pot provoca sângerări gastrice, gastrită, chiar și ulcer. De aceea, este bine să le administrăm doar sub îndrumare medicală.

6. Diverse infecții
O infecție digestivă cu incidență crescută în rândul populației din țara noastră este cea determinată de Helicobacter pylori. Aceasta este o bacterie care se depozitează în mucoasa stomacului și a duodenului, cu risc de dezvoltare a cancerului gastric dacă nu este tratată corect și la timp.

7. Afecțiuni cronice
Anumite afecțiuni cronice, de natură endocrină, renală, cardiacă sau hepatică determină, la rândul lor, tulburări ale sistemului digestiv.

Totul începe cu prevenția. Țineţi cont de factorii enumerați și încercaţi să faceţi o schimbare în stilul dv. alimentar și de viață. Acordaţi importanța cuvenită semnalelor pe care vi le trimite sistemul digestiv și consultaţi un medic specialist pentru a vă recomanda un regim igieno-dietetic (completat eventual cu un tratament medicamentos) în funcție de nevoile dv.
Farmaciștii DONA vă stau la dispoziție cu sfaturi bune și recomandări utile.
Iată câteva exemple de produse destinate afecțiunilor digestive pe care le găsiţi în Farmaciile DONA:

Colebil drajeuri x 20 – 7.50 lei
Loperamid 2 mg capsule x 10 – 7.60 lei
Rennie Peppermint comprimate x 24 – 10.50 lei
Rennie Spearmint comprimate x 24 – 10.50 lei
Silimarina 150 mg tablete x 30 – 6.99 lei
Spaverin 40 mg capsule x 20 – 4.50 lei
Imodium 2 mg capsule x 6 – 12.8 lei
Fiobilin 250 mg comprimate x 20 – 11.1 lei
Smecta Orange plic 3 g- x 10 – 12.35 lei
Nedis 20 mg comprimate x 14 – 18.53 lei
Anghirol comprimate x 30 – 11.40 lei
Digenzym Plus drajeuri x 20 -12.82 lei
Kebene Forte comprimate x 25 – 16.15 lei
Laxit capsule x 20 – 7.60 lei
Enterol 250 mg capsule x 10 -21.85 lei
Enterol 250 mg plicuri x 10 – 20.90 lei
Rowachol capsile x 30 – 13.30 lei
Kreon 300 mg -capsule gastrorezistente x 20 – 33.25 lei

Consultaţi medicul sau farmacistul înainte de a începe orice fel de tratament. Abordarea terapeutică adecvată a unei afecţiuni este rezultatul colaborării dintre medic, farmacist şi pacient.