• Studiu de caz, orasul Breaza

De fiecare data cand urgiile naturii ocolesc Prahova, cu siguranta, fiecare dintre noi isi face semnul crucii zicand, in gand: „Doamne, bine ca n-a dat necazul peste noi!” Oricum, sunt destui prahoveni care, uitandu-se in aceste zile la televizor si vazand ce prapad au facut apele in zona Moldovei, isi aduc aminte ca au avut si ei de patimit de pe urma calamitatilor, in ultimii doi-trei ani. In 2008, pana acum, urgiile naturii ne-au ocolit. Asta nu inseamna, insa, ca trebuie sa ne culcam pe-o ureche. Mai ales ca, in conformitate cu statisticile din anii trecuti, pe harta judetului au fost identificate 66 de zone de risc natural la producerea de cutremure, inundatii si alunecari de teren. Cu potential la producerea de inundatii, de exemplu, sunt 19 localitati – cele mai multe fiind in mediul rural: Adunati, Alunis, Gura Vitioarei, Manesti, Provita de Sus, Rafov, Scorteni, Sirna, Varbilau etc. In cazul alunecarilor de teren sunt vizate 63 de localitati, printre care Breaza, Comarnic, Slanic, Valenii de Munte, Adunati, Alunis, Baltesti, Brebu si lista poate continua. Ce-i de facut in aceasta situatie? Dupa fiecare calamitate care s-a batut si asupra Prahovei s-a vorbit despre investitii, dar si despre necesitatea urgentarii intocmirii hartilor de risc, in vederea identificarii, din timp, a zonelor cu probleme, pentru a se putea actiona eficient. Am dorit sa vedem daca, intr-adevar, aceste mult invocate harti au inceput sa capete vreun contur, avand in vedere ca, la inceputul acestui an, Consiliul Judetean Prahova a prevazut, alocarea, de la buget, a 2 miliarde de lei vechi tocmai in scopul intocmirii hartilor de risc.
Dupa cum am aflat, la nivelul administratiei judetene s-a initiat procedura de organizare a licitatiei pentru intocmirea hartii de risc in cazul alunecarilor de teren. Intrucat, in ultimii ani a fost una dintre localitatile cele mai afectate, studiul de caz se va face pentru orasul Breaza, pe o suprafata de 30 de hectare.
Pe aceasta suprafata se vor realiza diverse masuratori, experimente, se vor lua probe din sol etc. Harta de risc pentru alunecarile de teren se va realiza la scara de 1 la 500, oficialii de la Bucuresti interesandu-se, deja, in ce stadiu se afla administratia judeteana cu intocmirea acestui document, existand posibilitatea alocarii unor fonduri pentru realizarea acestuia.
N.DUMITRESCU

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentLumea in care traim
Articolul următorFotbal