La locul sinistrului, s-au concentrat armata, pompierii, politia si salvarea
Marti, 5 februarie 2008. N-au fost trei, ci patru ceasuri rele. La ora 5,30 dimineata, unul dintre rezervoarele cu aditivi pentru motorina, de la Petrobrazi, a luat foc. Sinistrul s-a extins si la alte trei rezervoare. Concentrare de forte: 30 de autospeciale, peste 150 de pompieri. Zona a fost securizata de politie si jandarmerie. Ziaristilor nu li s-a permis accesul in perimetru (foto 1).
Ieri, 18 iunie, la patru luni de la eveniment, din nou concentrare de forte. Si tot la Petrobrazi. 30 de autospeciale, masini de-ale politiei si jandarmeriei, armatei, ambulantei au fost concentrate la locul „sinistrului”. Efective insumand mai bine de 400 de oameni. „Ardea” din nou un rezervor de 5.000 m.c. de benzina. Paradoxal, ziaristilor le-a fost permis accesul in zona. Ba, in timp ce se incerca stingerea „incendiului” (foto 2), pompierii aveau timp sa le explice unora dintre ziaristi ce presiune are apa din furtune ! Altii mai faceau si glume. Cativa erau deceptionati. De esecul Romaniei in fata Olandei, nu de „pericolul” la care era expus Ploiestiul fiindca, sa ia foc un rezervor de 5.000 mc nu-i de gluma ! Si, cum n-a fost luat totul in serios, a fost nevoie de sosirea sefilor de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (col. Marian Burloi) de la Inspectoratul Judetean de Politie Prahova (comandant Iulian Bach) si alte persoane. Degeaba ! In toiul actiunii se schimbau pareri, se luau interviuri. Ba, daca este sa amintim un moment mai tensionat, acela a fost intre reprezentantii mass-media, care se inghionteau pentru un loc mai bun pentru a filma sau fotografia. Pana si purtatorul de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, in loc sa dea sfoara in tara sau – macar in judet – privea indiferent !
Totul a durat aproximativ 20 de minute, iar cei care au auzit sirenele pompierilor prin oras au aflat si ei ca a fost o aplicatie coordonata de catre Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta. Simulare, carevasazica. Si, cum se intampla in astfel de cazuri, nu s-au inregistrat pagube materiale si, cu atat mai putin, victime colaterale. Un singur punct comun exista intre cele petrecute marti, 5 februarie, si ieri, 18 iunie. Atunci, s-a spus ca se vor efectua cercetari, pentru stabilirea exacta a cauzelor sinistrului. In cazul evenimentului de ieri, cercetarile se pare ca vor continua pentru a se sti de ce n-au ramas ziaristii la conferinta de presa…
Fl.TANASESCU