Interviu cu Simona Schnelbach, presedinte al Societatii Medicilor de Familie, filiala Prahova
– Avand in vedere faptul ca in prezent, se discuta tot mai mult despre programul privind evaluarea starii de sanatate a romanilor, ce ne puteti spune in calitatea dumneavoastra de presedinte al Societatii Medicilor de Familie, filiala Prahova?
– Este vorba despre un proiect important coordonat de Ministerul Sanatatii Publice. Saptamana trecuta am fost la Bucuresti, unde a avut loc o intrevedere cu ministrul Eugen Nicolaescu chiar pe aceasta tema. S-a discutat, etapa cu etapa, modul de implementare a acestui program, pentru a se radioagrafia adevarata stare de sanatate a populatiei. Ministerul Sanatatii va aloca fonduri medicilor de familie, pentru a realiza seturi de analize pacientilor, examinarea fiind gratuita si obligatorie.
– Concret, despre ce este vorba in acest proiect?
– Programul se va derula prin Directia de Sanatate Publica, respectiv prin fiecare filiala judeteana, care va intocmi un contract cu toti medicii de familie. Programul se va desfasura treptat. Prahovenii vor primi acasa o instiintare din care va rezulta ca trebuie sa se prezinte la un control clinic gene-ral, in urma caruia se vor stabili afectiunile de care sufera pacientii. Acestora le vor fi recomandate analizele necesare, dintr-un set de analize medicale, din care medicul va selecta, pe baza unui soft special, un formular tip riscograma (factorii cu risc major), corespunzator aprecierii clinice din cazul fiecarui bolnav.
– In ceea ce priveste softul special, acest lucru nu impune folosirea unor calculatoare performante? Dupa cum bine stim cu totii sunt cabinete medicale in care nu exista nici macar un calculator.
– Intr-adevar, s-au purtat o serie de discutii in legatura cu existenta calculatoarelor si cu posibilitatea utilizarii acestora. S-a stabilit ca vor fi alocate fonduri si se doreste ca intr-un timp cat mai scurt, acest demers sa se realizeze. Bani sunt si este pacat sa nu fie utilizati, dar este nevoie de timp.
– Care este perioada de implementare a acestui program?
– Derularea intregii actiuni va incepe la 1 decembrie 2006, urmand sa se finalizeze spre sfarsitul anului viitor, mai precis, la 31 decembrie 2007.
– Cum vom beneficia de aceasta facilitate?
– Persoanele asigurate sunt introduse automat in baza de date, iar cei neasigurati se vor adresa in prealabil medicilor de familie. Persoanele care nu vor merge sa-si faca analizele gratuit, vor plati ulterior. Responsabilitatea este atat a fiecarei persoane in parte, cat si a medicului de familie.