Tot ceea ce mancam isi lasa amprenta asupra trupului nostru, atat pe dinauntru, cat si pe dinafara, astfel incat, cu cat consumam mai multe alimente sanatoase, cu atat mai in forma va fi si pielea noastra. Mai mult de 70% dintre bolile de piele sunt cauzate de o alimentatie neco-respunzatoare.
Zaharul si grasimile saturate sunt inamicii numarul unu ai tenului sanatos. Iritatiile, acneea, rozaceea, pielea uscata, punctele negre si de grasime de pe fata, toate sunt intretinute si agravate de consumul produselor inalt concentrate din punct de vedere al continutului in zahar.
O nutritie optima pentru o piele sanatoasa trebuie sa fie bogata in urmatoarele elemente: apa, acizi grasi Omega 3 si Omega 6, minerale, vitamine si antioxidanti.
Apa. Aceasta stimuleaza eliminarea toxinelor din organism, ajutand rinichii sa functioneze mai bine. Acumularea excesiva a toxinelor in orga-nism se observa cel mai bine pe piele, determinand aparitia cosurilor, a punctelor negre sau albe.
In afara imperfectiunilor determinate de un nivel ridicat al toxinelor din corp, pielea are de suferit daca nu consumam suficienta apa, deshidratarea fiind un alt inamic al sau. Aparitia ridurilor este intarziata daca pielea este hidratata corespunzator.
Este recomandat un consum zilnic de 2 l de apa plata sau ceai neindulcit si, pe timpul verii, chiar 3,5-4 litri. In afara consumului crescut de lichide, mai putem consuma fructe si legume cu un continut crescut de apa. De exemplu: pepene rosu, pepene galben, pomelo sau castravete, rosie, ardei gras, ciuperci.
Acizii grasi Omega 3 si Omega 6. Deficitul de acizi grasi esentiali se manifesta prin leziuni ale pielii si eczeme cauzate de cresterea permeabilitatii, ce conduc la distrugerea membranelor in intreg organismul. Principalele surse sunt reprezentate de: uleiul de masline, ulei de migdale, arahide, nuci, avocado, peste, tofu.
Vitamine si antioxidanti. Vitamina A: un antioxidant cunoscut si important pentru acuitatea vizuala, o piele sanatoasa, fortificarea sistemului imunitar si cresterea copiilor. Se gaseste in fructele si legumele de culoare portocalie: morcovi, caise, piersici, cartofi dulci, ardei galbeni, mango, dar si in spanac. Consumul regulat de mango asigura 80% din necesarul zilnic de vitamina A.
Vitamina C: este indicata in diminuarea pistruilor si a petelor brune. In afara rolului antioxidant (anihilarea radicalilor liberi), vitamina C imbunatateste elasticitatea pielii si confera o protectie sporita impotriva arsurilor produse de razele soarelui. Surse de vitamina C sunt: portocala, grapefruit, lamaie, kiwi, coacaze negre, macese, zmeura, ardei gras rosu, hrean, patrunjel, urzici.
Vitamina E: are rol fotoprotector si mareste capacitatea pielii de a lupta cu procesul de imbatranire. De asemenea, este benefica tenului uscat. Migdalele, nucile, uleiul de floarea soarelui, murele, avocado-ul constituie o sursa importanta de vitamina E.
Consumul de capsuni face ca peretii vaselor de sange sa fie mai rezistenti, astfel incat se evita aparitia inesteticelor vene mici si rosii de la nivelul fetei.
Ciocolata neagra si pulberea de cacao au un continut ridicat in antioxidanti (flavonoizi) si in magneziu si triptofan, cu rol important impotriva ridurilor, iar mierea are efecte be-nefice asupra pielii.