Joi, de Ziua Internationala a Educatiei, copiii gradinitelor sinaiene au primit cadou curse cu masinutele din parcul Dimitrie Ghica. Initiativa apartine Primariei, se intinde pe trei zile si este onorata de proprietarul miniaturalului parc auto, Cornel Fratila.
Raluca Popescu, educatoare, a venit la „curse”cu cincisprezece dintre cei douazeci si cinci de copii ai Gradinitei nr. 3. In parc, nu e deloc printre straini: sotia proprietarului masinutelor, Florentina Fratila, i-a fost si ea eleva la gradinita. „E-he-he, am ajuns sa am la gradinita copii ai copiilor pe care i-am avut acum douazeci de ani”, ofteaza , nostalgic, educatoarea. Sta cu micutii pe marginea fantanii arteziene din fata hotelului Caraiman, si are grija ca toate circuitele sa fie impartite echitabil: nici un pitic nu trebuie sa fure din portia auto a celuilalt. „Pot face cinci ture. Avem cinci masinute diferite, si ne-am gandit ca fiecare copil sa se plimbe o data cu cate-o masinuta”, spune Florentina Fratila. Totusi, in randul celor mici opereaza fara mila selectia naturala: unii sunt mai blanzi, altii – timizi, unii – visatori, iar altii, cu o insistenta de supravietuitori sadea, nascocesc continuu strategii pentru a se baga in fata si a calatori mai mult decat li se cuvine. Educatoarea are o explicatie pentru aceste siretlicuri juvenile: „S-au adaptat zilelor noastre. Desi am o varsta inaintata si sunt de moda veche, am incercat sa ma adaptez si eu la cerintele prezentului. Cu vorba frumoasa, nu rezolvi nimic: astazi trebuie sa stii sa razbesti. Daca vad ca un copil cere insistent ceva, chiar daca nu merita cu desavarsire acel lucru, i-l acord, pentru ca trebuie sa-l incurajez sa-si pastreze aceasta indraz-neala pe mai departe. Pe copiii mai blanzi de fel incerc sa-i inaspresc si sa le dau mai mult curaj in fortele proprii”, spune Raluca Popescu, in timp ce-si survoleaza piticii adunati langa fantana arteziana. Cei mici sunt cuminti si dovedesc o competenta intr-ale condusului care-l uluieste pe proprietarul masinutelor: „Sunt copii destepti, au invatat imediat sa conduca. N-am avut pana acuma nici o busitura.”
La un moment dat, niste muncitori de la domeniul public scot un capac de la o canalizare, iar cursele auto se suspenda. Educatoarea ii aduna pe pitici in juru-i, si-i ademeneste cu cateva cantecele: „Miscam degetelele – Batem tare palmele – Inainte ne-aplecam – Si pe vine ne lasam – Apoi sus ne ridicam”. Micutii participa la acest concert dandu-si toata sarguinta: agitatia ii ajuta pe unii dintre ei sa se scuture de somn. Capacul canalizarii n-a fost inca pus la loc, asa ca mai e timp pentru un cantecel: „Bat din palme clap, clap, clap. Din picioare trap, trap, trap.” „Repede, repede, cine n-a facut si a cincea tura sa urce in masinute. Vad la orizont o alta grupa de strumfeti”, avertizeaza Cornel Fratila. La orizont, se profileaza o grupa topaitoare, incolonata doi cate doi: sunt cei de la Gradinita nr.1, care au programare la masinute, de la ora 11,30.
Ionut STANESCU