Pe un pliant cu insemnele Partidului Umanist Roman, candidatul Emanoil Savin, intocmea, in urma cu patru ani, o oferta electorala in 11 puncte. Candidatul a castigat alegerile inca din primul tur si, la jumatatea mandatului, a trecut la PD.
Desi, propriu-zis, dintre cele 11 puncte au fost realizate doar cateva, primarul Savin incearca sa gaseasca inrudiri originale intre ceea ce a reusit sa faca si ceea ce, acum patru ani, se angaja ca va implini. Atunci cand inrudirile nu sunt posibile, edilul e nevoit sa conjuge verbele realizarii la timpul viitor.

Piata, inca o speranta

Primul punct al listei din 2004 era stimularea initiativelor economice private, apte sa creeze locuri de munca. „Rezolvat!”, sustine Savin. „Am concesionat teren si am acordat facilitati catre firma Ducati Energia, care a creat 350 de locuri de munca. Firmei Borsec, la fel”. Candidatul din 2004 promisese, insa, in subsidiarul punctului 1, construirea, pe speze proprii, a unui hotel de patru stele, unde aveau sa lucreze 200 de oameni, si transformarea fostei cladiri „9 Mai” intr-un hotel unde sa fie angajate alte 100 de persoane. Fagaduieli inca „nerezolvate”! „Anul acesta incepem sa lucram la proiectarea hotelului de patru stele. Cat priveste fosta cladire «9 Mai», aceasta este in conservare. Sunt in discutii cu un arhitect austriac. Va trebui sa ma gandesc la o sursa de finantare deoarece modernizarea ei costa aproximativ 12 milioane de euro”, anunta Savin.
La al treilea punct pe lista din 2004, candidatul promitea construirea a 100 de locuinte prin ANL. Nerealizat! „In curs de realizare, spune primarul. Avem 82 de apartamente in lucru. Cu siguranta, in toamna, vom receptiona 50”.
Al patrulea punct facea vorbire despre construirea unei piete agro-alimentare. Nerealizat! „Avem 20 de miliarde alocate pentru piata. Am avut probleme cu utilitatile. Altfel, constructorul s-ar fi miscat mai repede. Pe sub locul viitoarei piete trec conductele de gaze, conductele de apa si cablurile de electricitate. A trebuit sa le schimbam traseul. Eu zic ca, in trei luni, piata va fi gata”, incearca primarul sa se eschiveze din calea verdictului nefavorabil.

Gratuitatile la transport – dublate

Al cincilea punct consta in oferirea de bilete gratuite pentru transportul pe Valea Prahovei pentru elevi, someri si pensionari. Realizat! „De la 800 am ajuns la 1.700 de abonamente gratuite, pe care le acordam trimestrial. Cand am venit la Primarie, am si gasit sursa de finantare pentru extinderea acestei gratuitati: am redus platile catre SSB la 30 la suta”.
La punctul sase aparea promisiunea reabilitarii retelelor stradale de distributie a apei potabile si de canalizare. Realizat si nerealizat! „Eu cred ca Busteniul n-a suferit niciodata atatea transformari cat in ultimii patru ani. Strazile pe care vor incepe asfaltarile va sunt cunoscute. De curand, au fost licitate lucrarile si pentru Poiana Tapului. E drept, in 2004, n-aveam eu o idee completa despre ce jale e cu infrastructura orasului”.
Punctul opt facea vorbire despre revitalizarea activitatilor sportive prin reactivarea Clubului Sportiv Caraimanul si a sectiilor de schi, sanie, bob si lupte. Raspunsul primarului, in special despre asocierea dintre karate si lupte, este elocvent prin el insusi. „Toate cele trei scoli generale au cate un teren de sport. Anterior, n-aveau niciunul. Acum, construiesc un teren de minifotbal in zona Silva, iar anul asta am prins 2 miliarde pentru un studiu de fezabilitate pentru modernizarea stadionului Caraimanul Busteni. La lupte, avem karate. Avem si tenis. In Busteni, asa cum stiti, s-au tinut campionate de tenis”.

„Suntem un pic in urma”

La punctul noua al listei, dadeam peste promisiunea de modernizare a cailor de acces spre Manastirea Caraiman: „Avem proiectul, am facut licitatia si avem si banii. O sa avem asfalt la manastirea Caraiman in lunile iulie sau august”.
Punctul zece promitea o reeditare a monografiei orasului Busteni. „Partea intai a fost editata. Urmeaza partea a doua. Este pregatita, trebuie doar sa-i dam drumul la tipar”.
Ultimul punct, al unsprezecelea, facea vorbire despre infiintarea unui club al persoanelor de varsta a treia. Nerealizat! „Aici, suntem un pic in urma. N-am construit casa cetateanului – asa cum dorim sa-i spunem, dar am impamantenit obiceiul serbarii, pe 25 martie a cuplurilor care au implinit 50 de ani de casatorie si a vaduvilor care au ramas fideli sotilor decedati”, incheie edilul.
Ionut STANESCU