In noaptea de 14-15 aprilie a.c., pe neasteptate, a trecut in eternitate eminentul istoric si critic de arta DAN GRIGORESCU, membru titular al Academiei Romane (din 2004), vicepresedinte onorific al Asociatiei Internationale de Istorie a Culturii, Cetatean de onoare al orasului Breaza.
Timp de peste o jumatate de veac, prof. Dan Grigorescu s-a afirmat puternic in viata stiintifica, educationala si cultural artistica din tara si de peste hotare, cu deosebire in activitatea editoriala (redactor principal, redactor sef la Ed. ESPLA, Meridiane, Revista Arta) de cercetare stiintifica si publicistica precum si din anul 1961, in domeniul invatamantului universitar, promovand, prin concurs, la catedra de Literatura Comparata a Facultatii de Filologie din Bucuresti, intreaga ierarhie didactica (din 1982 – sef de catedra).
In anii universitari 1969-1972, a fost “Fulbright Professor” la universitatile americane din Washington si Los Angeles – unde a predat cursuri de istoria culturii romanesti si universale si de literatura comparata. Intre anii 1971-1974 a indeplinit si importanta functie de director al Bibliotecii Romane din New York (imediat dupa infiintarea acestei institutii in baza acordului cultural romano-american), iar in perioada 1994-2004, a fost numit de prezidiul Academiei Romane in functia de director al Institutului de Istorie si Teorie Literara “G.Calinescu”.
Incepand din 1962, cand a semnat primele carti de monografie privind viata si opera unor scriitori anglo-saxoni (Shelley) si pana in ultimele zile ale vietii, au vazut lumina tiparului, sub semnatura sa, peste 300 de studii, eseuri si articole publicate in reviste academice si in periodice culturale din Romania si strainatate si circa 40 de volume cuprinzand: sinteze de istorie literara, de istorie si teoria artei, de istorie si filozofie a culturii, reprezentative monografii ale unor maestri ai artelor plastice romanesti – clasice si contemporane: “Trei pictori de la 1848”, “Brancusi”, “Ion Pacea”, “Ion Gheorghiu”, “Ion Salisteanu”, “Vasile Celmare, “Bradut Covaliu”, “Pallady”, “Brancusi si secolul sau” etc. Sunt relevante, de asemenea, lucrarile referitoare la diverse curente si perioade literare si artistice: “Expresionismul”, “Cubismul”, “Arta americana“, ‘Directii in poezia sec.XX”, “Literatura americana – Dictionar cronologic”, “Arta engleza“, “Arta moderna si raspantiile ei”, “Istoria artei americane”, “Istoria unei generatii pierdute: Expresionistii” – premiata de Academia Romana.
Prodigioasa si prestigioasa sa activitate stiintifica si editoriala a fost distinsa cu numeroase premii de catre U.A.P., Uniunea Scriitorilor si Academia Romana – care in 1980 i-a acordat premiul “B.P.Hasdeu”. Pe plan international, in 1973, a primit premiul “R.W. Emerson” al Asociatiei Americane de Istoria Culturii si a fost ales in organisme de renume, printre care vicepresedinte al Asociatiei Internationale de Istoria Culturii (1974-1986), membru al Comitetului National al Asociatiei Internationale de Literatura Comparata si al celui pentru Asociatia Internationala pentru Arta.
Incepand din 1965-1966, prof. Dan Grigorescu a fost puternic legat de judetul Prahova si indeosebi de orasul Breaza, localitate unde, intre anii 1938-1942, a urmat scoala primara si unde a trait scumpa sa mama (pana in anul 1986). A participat cu o exemplara receptivitate la numeroase manifestari stiintifice si cultural-artistice ce au avut loc in orasele Breaza, Ploiesti, Campina, Sinaia etc. in cadrul Zilelor culturii “Tezaur Prahovean” (1975-1996), Zilele culturii din orasul Breaza (1975-2004), precum si la cursurile Universitatii Populare de Vara “Nicolae Iorga” din Valenii de Munte (1975-1978, 1990-1996, 2005), prelegerile sale fiind indelung aplaudate de publicul din tara si de peste hotare. Prin trecerea fulgeratoare in eternitate a acad. prof. DAN GRIGORESCU, stiinta, cultura si arta romaneasca au suferit o grea pierdere, ultimul sau enciclopedist si cel dintai comparatist roman care s-a consacrat studiilor de iconologie, plecand, inainte de a implini varsta de 77 de ani, pe drumul fara intoarcere, spre lumea astrelor.
Sicriul cu corpul neinsufletit se afla depus la Biserica Boteanu din Capitala. Slujba de inmormantare va avea loc maine, ora 12, iar inhumarea – la Cimitirul Bellu (sectorul Academiei Romane).
Prof. dr. Al.I.BADULESCU