Intr-o recenta docu-mentare pe care am realizat-o la Grupul Scolar “Tase Dumitrescu” din Mizil, directorul acestei institutii de invatamant – Carol Baciu – ne spunea, printre altele ca exista un singur cabinet medical scolar la nivelul orasului, care functioneaza in Scoala nr.3 “Sfanta Fecioara Maria” (in foto). Este adevarat ca in cadrul grupului scolar amintit mai sus, exista o trusa medicala de urgenta (care cuprinde si medicamente antitermice , cat si gluconolactat de calciu si magneziu) pentru cazul in care, i se face rau vreunui elev in timpul programului scolar, ceea ce nu schimba, insa, aproape deloc gravitatea situatiei, avand in vedere ca este in joc sanatatea a 3547 de elevi, cati sunt in oras.
De aceea am si vrut sa vedem in ce masura cabinetul medical scolar existent este dotat incat sa poata asigura acordarea unei asistente medicale corespunzatoare. Asistenta medicala – Pompilia Popescu, ne-a declarat ca, zilnic, aproximativ 15 elevi si prescolari trec pragul cabinetului. Altii, dupa cum ne-a mai precizat interlocutoarea noastra se adreseaza direct medicilor de familie. Am intrebat in acest context, daca nu cumva tocmai lipsa medicamentelor si aparatura veche nu reprezinta, de fapt, motivul pentru care elevii cu probleme de sanatate ocolesc cabinetul. “Cabinetul apartine de Spitalul Orasenesc «Sfanta Filofteia» din Mizil, si drept urmare unitatea spitaliceasca are grija sa dispunem de toate cele necesare. Iar, in ceea ce priveste aparatura aceasta este innoita de fiecare data cand este nevoie”, ne-a declarat asistenta medicala.
Dupa parerea Pompiliei Popescu, marea problema este aceea ca nu este incadrat un medic scolar, ci doar trei asistente. Chiar daca acestea sustin ca se descurca, desfasurand in fiecare saptamana controale in fiecare scoala si gradinita, este clar ca prezenta unui medic este mai mult decat necesara.
De altfel, criza medicilor se regaseste si la Spitalul Orasenesc «Sfanta Filofteia» din Mizil, directorul medical al acestei institutii declarandu-ne ca au nevoie de doctori in ambulatoriu (la sectiile oftalmologie, ORL, psihiatrie etc) ca de aer. Din dialogul purtat cu acesta am retinut ca nimeni nu este interesat sa ocupe posturile, motivul fiind salariile neatractive.