Roinita este una dintre cele mai folosite plante medicinale din lume. Produsul contine taninuri, rasini, saponine, acid succinic, cafeic, vitamina C geraniol si un principiu amar. Datorita acestor substante, roinita are proprietati antispastice, carminative, coleretice, tonice si sedative. Acest produs se recomanda in bolile de stomac, ficat, astm, anemie, balonari, indigestie, intepaturi de albine, viespi, slabirea memoriei, boli de plamani, maladia Parkinson si ameteli. Apicultorii folosesc aceasta planta la prinderea roiurilor si dezinfectarea stupilor.
Extractele din roinita actioneaza in organism hormonul tiroidian (TSH). In acest scop se prepara o infuzie combinata de roinita, din care se bea cate un litru pe zi, in 3-4 reprize, in cure de doua luni, cu doua saptamani de pauza. Acest remediu este valabil si in cancerul de tiroida, pentru ca aceasta planta are si efecte antitumorale dovedite. Roinita are un efect favorabil impotriva unei boli a varstei a treia, greu de combatut la ora actuala, si anume Alzheimerul. Efectele acestei plante nu se opresc insa aici: pe langa faptul ca roinita imbunatateste considerabil memoria si intreaga activitate a sistemului nervos, ea are un puternic efect antioxidant. Cu alte cuvinte, ajuta la mentinerea tineretii tuturor celulelor din organism, anihiland radicalii liberi (molecule din sange care sunt responsabile de imbatranirea tesuturilor).















