Ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, si-a anuntat aseara demisia, in urma scandalului declansat de cazul Claudiu Crulic, romanul mort in Polonia. Romanul, aflat in greva foamei, a murit intr-un penitenciar din Cracovia. Ancheta a aratat ca detinutul era nevinovat, el aflandu-se in Italia cand furtul de care a fost acuzat a avut loc. „Stiu ca din punct de vedere tehnic nu am nicio vina, dar am ales sa imi prezint demisia de onoare. Era vorba despre o viata de om, care e mult mai importanta decat mandatul unui ministru”, a declarat Cioroianu.
Cioroianu spune ca se va intoarce la catedra si la Senat.
In urma cu doua zile, premierul Tariceanu solicitase Ministerului de Externe sa ii prezinte de urgenta rezultatele controlului referitor la cazul cetateanului Claudiu Crulic, decedat in Polonia. „Sunt foarte deranjat de modul in care a fost tratata problema cetateanului Claudiu Crulic, decedat in Polonia”, a spus atunci primul ministru.
Premierul Tariceanu ii ceruse, totodata, ministrului de Externe sa il instiinteze si in legatura cu masurile care se impun in urma controlului, in cazul in care se constata ca au existat disfunctionalitati in activitatea ambasadei Romaniei in Polonia sau a structurilor Ministerului Afacerilor Externe.
Premierul a acceptat, imediat, demisia lui Cioroianu si a anuntat inceperea procedurilor pentru desemnarea unui nou ministru de Externe.