Pe Bulevard, pe partea stanga, la inceput, avem patru edificii, toate opera aceluiasi mare arhitect, Leonida Negrescu, despre care vom vorbi cu alt prilej. A treia, penultima, a apartinut doctorului Constantin Vasiliu.
Este o cladire cu camere mari, cu holuri spatioase, dar exteriorul este mai putin studiat decat la alte lucrari ale lui Negrescu si desi nu renunta la pretentiile de ornamentare, nu poate marturisi un anume stil. Fatada dinspre strada are doua ferestre mari, intre care se gaseste principala piesa decorativa, un mare medalion, un relief de stuc cu un grilaj cu motive complicate in spatele caruia se gaseste geamul unei alte ferestre escamotate astfel.
Pe fatada nordica, sunt practicate intrarile principale, cu trepte multe si cu copertine (altadata marchize) de sticla.
Aceasta casa a fost cumparata sau inchiriata de medicul Constantin Vasiliu, imediat dupa mutarea la oras, la niciun deceniu de la terminarea ei. Oricum, nu cunoastem niciun alt proprietar si niciun alt ocupant decat el.
Se nascuse la 14 octombrie 1855, la Barlad, unde copilarise si frecventase clasele primare, iar pe cele secundare le-a urmat la Iasi. Studiile superioare le-a absolvit la Facultatea de Medicina din Bucuresti. Inainte de a se inscrie, insa, timp de doi ani, a urmat Scoala de ofiteri de rezerva. In timpul razboiului (1877-1878) a intrerupt cursurile, cerand sa mearga pe front, pe Dunare si apoi in Balcani; a fost ranit, decorat si avansat capitan. Dupa razboi, si-a continuat studiile medicale terminandu-le cu succes in 1883.
A lucrat, mai intai, ca intern la spitalele din Bucuresti, apoi ca doctor de plasa in judetul Vlasca. In ultimii ani ai secolului al XIX-lea se stabileste in Ploiesti, ca medic primar la recent infiintatul spital Schuller. Sub ochii lui s-au finisat ultimele lucrari; el a comandat mobilierul, cazarmamentul, instrumentarul. In 1902, la Spitalul Schuller-Sfetescu, s-a creat un post de medic secundar pe care a fost numit un om foarte capabil, dr. Ioan Negruzzi, caruia i-a creat toate conditiile pentru a se ocupa numai cu chirurgia. In 1919, cand s-a pensionat acesta i-a luat locul, dupa ce ii organizase o sarbatorire grandioasa.
Doctorul Constantin Vasiliu a mai trait inca un deceniu si jumatate. In tot acest timp a continuat sa activeze ca medic practician, cabinetul sau, instalat in propria-i locuinta, bucurandu-se de un mare numar de pacienti.
In perioada comunista, intamplarea a facut ca imobilul sa capete o intrebuintare asemanatoare. Impreuna cu cladirea vecina spre nord, a fost atribuita Policlinicii militare a Garnizoanei Ploiesti. Aici au fost instalate cateva cabinete medicale si farmacia, functionand decenii intregi.
Paul D.POPESCU