Elevii primesc alocatie, chiar daca au abandonat scoala!
La sfarsitul anului trecut, Directia Muncii si Protectiei Sociale (DMPS) Prahova avea in evidenta aproximativ 50.000 de beneficiari ai alocatiei de stat pentru copiii de varsta prescolara. In afara acestora, in cursul lunii ianuarie a.c., a mai preluat in plata dosare cu beneficiari de alocatii de stat aflati in evidenta altor institutii. Ne referim, in primul rand, la Inspectoratul Scolar Judetean, de unde au fost transferate 90.138 de dosare de elevi insa, in urma verificarii acestor documente, s-a constatat ca 7.898 dintre elevi depasisera varsta de 18 ani. Ca atare, potrivit OUG nr. 97/2007 care modifica Legea nr. 61/1993, acestia nu vor mai beneficia, din anul in curs, de alocatie, chiar daca sunt inca elevi. Conform precizarilor directorului DMPS Prahova, Dumitru Militaru (in foto), o alta noutate a legii consta in faptul ca, toti copiii pana la varsta de 18 ani beneficiaza de alocatie (care, anul acesta, este in cuantum de 320 de lei), indiferent daca acestia frecventeaza sau nu cursurile unei unitati scolare. Pana anul trecut, daca nu mergeai la scoala, adio alocatie!
In afara Inspectoratului Scolar, DMPS Prahova a mai preluat in plata, din acest an, 1.563 de dosare de alocatii de la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Prahova. In acest caz, este vorba despre alocatii de stat in cuantum dublu (320 de lei x 2), intrucat este vorba despre copii incadrati intr-un grad de handicap. Cand a decis plata acestor alocatii de catre o singura institutie, legiuitorul a avut in vedere, in principal, o mult mai eficienta monitorizare a cheltuirii fondurilor publice care, se stie, nu sunt deloc putine.
Plata – prin posta sau
cont de card
Modalitatea uzuala de plata a alocatiilor de stat pentru copii (dar si a altor drepturi sociale) este, in continuare, mandatul postal la domiciliu. Cu toate acestea, exista si posibilitatea, optionala, ca aceste drepturi banesti sa fie primite prin cont de card la bancile agreate de DMPS Prahova si anume: BCR, Banc Post, CEC, Banca Transilvania, ING Bank, BRD si Procredit Bank. Deschiderea conturilor se face pe numele reprezentantilor legali ai beneficiarilor (parinte natural sau adoptiv, tutore, curator, persoana/familie plasament, asistent maternal, persoana careia i s-a incredintat copilul in vederea adoptiei). In cazul beneficiarilor noi ai indemnizatiilor pentru cresterea copiilor si ai alocatiilor de stat, contul IBAN se poate anexa acestora, in momentul depunerii dosarelor la primariile pe raza carora benefi-ciarii isi au domiciliul. Pentru celelalte cazuri (in plata), cererea si dovada deschiderii unui cont de card si de contul IBAN, se depun la sediul DMPS Prahova, din Ploiesti (Str. N. Iorga nr. 1, etaj II, ghiseul relatii cu publicul). Programul de lucru cu publicul este de luni pana joi, intre orele 9.00 – 16.00, iar vinerea, intre orele 9.00 – 14.00. Aceste documente pot fi transmise si prin posta. In situatia in care copilul a implinit 14 ani, conturile pot fi deschise, pe baza cartii de identitate, direct pe numele acestuia, cu conditia prezentarii la sediul DMPS Prahova insotit de reprezentantul legal, care trebuie sa-si dea acordul in acest sens. In sfarsit, anterior deschiderii unui cont de card, le recomandam beneficiarilor acestor drepturi sa se informeze asupra nivelului de comisionare al fiecareia dintre bancile amintite.
Dumitru CONSTANTIN