Actionarii Fondului Proprietatea pot sa vanda actiunile conform Legii societatilor comerciale, aplicabila inainte de listarea companiei la BVB, dupa ce a fost publicata in Monitorul Oficial hotararea prin care Guvernul a modificat statutul Fondului.
Guvernul a aprobat in luna decembrie a anului 2007 o hotarare prin care a adus unele modificari la statutul Fondului Proprietatea, care clarifica modalitatea de instrainare a titlurilor. Decizia a fost publicata, vinerea trecuta, in Monitorul Oficial.
Astfel, cesiunea partiala sau totala a actiunilor intre actionari sau terti se va face in conditiile si cu procedura prevazute de lege, conform noului act constitutiv al Fondului.
In legislatia anterioara exista o prevedere interpretabila, nefiind precizat ce operatiuni pot fi facute cu actiunile Fondului Proprietatea inainte de listarea acestuia la BVB.
Astfel, vanzarea actiunilor detinute la Fondul Proprietatea inainte de listare era riscanta, intrucat legislatia nu reglementa clar aceasta posibilitate, existand pericolul ca tranzactia sa fie anulata in urma unei actiuni in justitie.
In HG 1.481/2005 privind infiintarea Fondului Proprietatea se arata, la articolul 5 din anexa care include actul constitutiv, ca „tranzactionarea actiunilor Fondului Proprietatea se va face pe piete reglementate”.
Incepand cu luna octombrie 2007, fostilor proprietari de imobile nationalizate li s-a dat dreptul sa aleaga cu privire la modalitatea de valorificare a titlurilor de despagubire, astfel ca persoanele care au ales plata in numerar in contul despagubirilor, in limita de 500.000 de lei, pot depune cererile la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor timp de sase luni.