SRI si Comisia Nationala pentru Controlul Activitatii Nucleare contesta orice posibilitate de trafic ilicit cu materiale nucleare si radioactive pe teritoriul Romaniei. Precizarea vine ca raspuns la avertismentele lansate de seful Agentiei internationale pentru Energie Atomica, Mohamed El Baradei. Potrivit acestuia, reteaua terorista Al Qaida ar putea procura material radioactiv din mai multe tari foste comuniste, printre care si Romania. Posibilitatea ca o retea terorista sa obtina material radioactiv din Romania este exclusa de autoritatile romane din domeniul nuclear.
Directorul cu securitatea nucleara al Institutului de Cercetari din Pitesti, Marin Ciocanescu, a venit cu precizari. „O astfel de actiune nu este posibila si este prea putin probabila”, spune Ciocanescu.
„Sunt legi care previn tranzitul transfrontalier al deseurilor radioactive. Romania nu a exportat si nu a primit niciodata deseuri radioactive din alta parte”, a subliniat Marian Ciocanescu, care a mentionat si ca este incredintat „ca nu domnul El Baradei a spus astfel de lucruri. El e foarte bine informat”.
Declaratiile sefului Agentiei Internationale pentru Energie Atomica, Mohamed El Baradei, au aparut intr-un cotidian de limba araba si au fost preluate de agentii de presa.
In interviu, El Baradei isi declara temerea ca membrii retelei teroriste Al Qaida ar putea pregati un atac nuclear sau radioactiv.
El a precizat ca probabilitatea ca teroristii sa puna mana pe resurse radioactive este destul de mare, date fiind informatiile referitoare la tentativele de trafic cu materiale radioactive. In acest context, ElBaradei a mentionat tari foste comuniste, precum Kazahstan, Uzbekistan, Ucraina si Romania.