In intreaga lume exista, legate de aceasta sarbatoare, o multitudine de traditii si superstitii. In sudul Italiei, in special in Sicilia, se obisnuieste a impodobi nu pomi de iarna , ci se decoreaza cu fructe mici piramide confectionate din lemn.
Ucrainenii pun in Bradul de Craciun si un paianjen cu panza, impamatenita fiind credinta ca paianjenul le va aduce noroc in noul an.
Britanicii cred ca li se va indeplini dorinta pusa de Craciun, daca amesteca, in sensul acelor de ceasornic, in savuroasa si traditionala budinca. In Norvegia , in seara de Ajun, baietii de varsta insuratorii stau separati de restul musafirilor, intr-o camera intunecata, pana la miezul noptii, pentru a nu fi rapiti de vrajitoare.
Fetele din Cehia pun, la inceputul lui decembrie, o crenguta de cires in apa, si daca aceasta infloreste la Craciun inseamna ca se vor marita in decursul anului ce vine.
Taranii din Olanda, in Ajun de Craciun, sufla in cornuri lungi facute din lemn scobit pentru a speria duhurile rele.
In Franta exista traditia de a se pune o buturuga groasa in foc numita “Butucul de Craciun”, care este lasata sa arda toata noaptea.
La noi printre traditiile de Craciun pastrate din strabuni este si aceea ca toti membrii familiei sa bea dis de dimineata o cana cu apa neinceputa dupa ce au pus o nuca si o moneda inauntru. In galetile din care se adapa vitele se asaza o potcoava.
In Bucovina, in dimineata de Craciun, femeile trebuie sa se scalde pentru a fi curate tot anul urmator. In Ajun nu trebuie aruncat gunoiul, chiar daca este strans si nici sa se imprumute vreo sursa de foc pentru a nu-si izgoni norocul si respectiv a-si imprumuta paguba. Ardelenii, pentru a se feri de duhurile rele, asaza mac si usturoi pe colturile mesei. Traditia cere ca prima data la masa festiva de Craciun sa consume carne de pasare si sa se termine cu peste pentru ca mesenii sa devina usori ca pasarea si iuti ca pestele. In ziua de Craciun copiii trebuie sa manance dovleac copt pentru a fi frumosi si grasi in anul urmator.