Grija administratiei pentru locuitorii din Breaza a fost evaluata la 10 miliarde de lei

Recent, intr-o deplasare la Breaza, am remarcat o anume aglomeratie la unul dintre ghiseele de lucru cu publicul, despre care am aflat ca este generata de acordarea ajutoarelor pentru incalzire (foto). Ca urmare, am purtat o discutie cu secretarul orasului – Elena Moldoveanu, pe tema ajutoarelor sociale acordate, in Breaza, de catre administratie. Am retinut, astfel, mai intai, ca de fapt, multe dintre criterii sunt prevazute prin lege – de exemplu, Legea 416 din 2001 – dar sunt si hotarari ale Consiliului Local care au ca obiect sprijinirea unor nevoiasi ai orasului. „Distribuim ajutoare intr-o paleta foarte larga – ne declara secretarul orasului, incepand, de pilda, de la ajutoarele pentru incalzire – pentru ca, iata, suntem intr-o perioada rece – si pana la ajutoarele pentru inmormantare. De asemenea, in acest an, Primaria a acordat si ajutoare de urgenta, in valoare de 20 milioane de lei, celor doua familii ale caror locuinte au explodat din cauza unor acumulari de gaze. Si tot ajutor credem ca este si scutirea de plata spitalizarii a celor cu venituri mici, care nu au asigurari de sanatate”.
Cum ajutoarele pentru incalzire sunt, acum, la ordinea zilei, am aflat, de exemplu, ca acestea se acorda din fonduri guvernamentale, pentru cei care, pana acum, au avut venituri 5 milioane de lei pe membru de familie. De astfel de ajutoare au beneficiat 2.230 de persoane care se incalzesc cu gaze, si 976 care fac focul cu lemne. Lunar, s-au platit aproape doua miliarde de lei vechi – pentru cei cu gaze, si peste 700 de milioane de lei vechi celor cu lemne, dar cum limitele de acordare a ajutoarelor au crescut, din ianuarie se vor reanaliza situatiile si se vor stabili noii beneficiari.
Tot din fonduri de stat, in Breaza se acorda, la ora actuala, 117 alocatii de stat pentru copii – care au fost precedate de tot atatea indemnizatii de nastere, 92 indemnizatii pentru cresterea copiilor pana la doi ani si s-au mai inregistrat 123 de dosare pentru obtinerea celor 1,5 milioane de lei vechi cu titlul de „trusou”. De asemenea, alte fonduri de stat sunt prevazute pentru alocatii complementare in vederea protectiei familiilor care nu obtin peste 1,7 milioane de lei vechi lunar pe membru de familie, Breaza avand 25 de dosare, si pentru alocatii de sustinere, prevazute de Ordonanta 105/2003, pentru familiile monoparentale.
Despre toate acestea, primarul George Maracineanu avea sa ne spuna ca, intr-adevar, „fondurile acordate de stat pentru ajutor social, sub diferite forme, pentru locuitorii din Breaza, sunt foarte mari, ilustrand ca orasul nu are, inca, o dezvoltare economica puternica. Aceasta obliga, insa, autoritatile locale sa contribuie, si ele, cu alte sume de bani, pentru ca viata brezenilor sa nu fie atat de afectata de saracie. Numai in 2007, de exemplu, Consiliul Local a aprobat, cu destinatia ajutoarelor sociale, aproape 10 miliarde de lei vechi, ceea ce este un efort destul de mare, tinand cont de problemele pe care orasul trebuie sa le rezolve in etapa actuala”.
Leon CHIRILA