Restaurantele, pizzeriile, fast-foodurile, dar si cabareturile, bodegile, birturile, „cantinele-restaurant” sau gogoseriile trebuie sa obtina licenta de fabricatie de la Ministerul Agriculturii daca doresc sa livreze produse alimentare magazinelor, pentru vanzare.
Reglementarea este cuprinsa intr-un proiect de ordin al Ministerului Agriculturii, care va inlocui un act normativ din 2003 referitor la conditiile de obtinere a licentei de fabricatie a produselor alimentare. Prevederea acopera o gama larga de locatii, de la cabareturi la covrigarii. Licenta este obligatorie inclusiv pentru producatorii de palinca, tuica, rachiuri din fructe si sifon. In cazul sifonului, licenta nu este obligatorie pentru unitatile de cartier, ci pentru producatorii care distribuie in lanturile de magazine.
Conditiile de obtinere a licentei sunt detinerea utilajelor si a spatiilor necesare productiei, dar si calificarea profesionala. Pentru eliberarea acestei autorizatii, producatorul depune o cerere la directia agricola judeteana, insotita de o serie de documente, cum ar fi actul de infiintare a firmei (autorizatia in cazul persoanelor fizice), specificatia tehnica a produsului (conditiile de calitate si data durabilitatii minimale) si schita-plan a unitatii ( include o enumerare a spatiilor de productie si depozitare, a instalatiilor si a utilajelor, dar si capacitatea de productie).