Liderii comitetelor de parinti intra in hora nemultumitilor de la liceu
Despre situatia de la Grupul Scolar „Simion Stolnicu” din Comarnic – de fapt singura institutie liceala din oras – s-a scris in ultima vreme cat intr-un deceniu! Fisurarea unor pereti si caderea unor portiuni de tencuiala au fost la originea unei adevarate batalii intre tabere care, pana acum, poate ca nici nu stiau ce profil are respectiva institutie. Dar, cum spuneam, a fost suficient sa cada bucati de tencuiala pentru a se declansa tot felul de nemultumiri – in randul elevilor, al parintilor, al cadrelor didactice si al autoritatilor locale. Acestea s-au produs pentru ca nu s-a dorit sa se invete sambata – dupa ce a fost suspendata activitatea in cladirea cu probleme de seismicitate – dar si din cauza faptului ca profesorii nu au fost de acord cu “taierea” orelor celor care nu s-au prezentat sambata la program. Acuzatiile au curs si dintr-o parte, si din alta, iar noi ne-am referit la acestea intr-un numar trecut al ziarului. De aceasta data, cand activitatea s-a reluat intr-o aripa a cladirii afectate si s-a renuntat la „munca de sambata”, am retinut cateva opinii pe care a dorit sa le exprime directoarea liceului – Letitia Gagenel. In primul rand, cu titlul de drept la replica, aceasta a tinut sa precizeze ca pentru activitatea de sambata – prin care, de fapt, se recupera timpul in care nu s-au facut ore, respectiv diferenta dintre orele standard, de 50 de minute, si cele de 35 de minute din perioada cand se lucra in trei schimburi – a avut aprobarea factorilor de decizie din Inspectoratul Scolar, iar peste 95 la suta dintre elevi s-au prezentat la cursuri. Cu alte cuvinte, in opinia directoarei – ca si a cadrelor din Inspectorat, respectivele ore ar fi trebuit recuperate. De asemenea, tot cu acordul institutiei judetene – conform adresei nr.6756/12.11.2007 – orele de clasa vor avea 55 de minute, iar pauza – numai 5 minute, pana cand vor fi recuperate „minutele neefectuate in intervalul 17 septembrie – 31 octombrie 2007”
In prezent, la liceul comarnicean se invata si intr-o aripa a cladirii care „a cam intors orasul pe dos” – pentru ca noi nu mai detaliem si vanzoleala politica ce s-a produs in oras dupa fisurarea peretilor – spatiile fiind frecventate de elevii claselor I-IV (dimineata) si de catre cei ai SAM (Scoala de Arte si Meserii), clasele IX-XI, dupa-amiaza. Dar aceasta nu inseamna ca problemele s-au rezolvat la Grupul Scolar „Simion Stolnicu”, pentru ca in aripa cladirii in care s-au reluat cursurile nu exista toalete, elevii find nevoiti sa bata cale de vreo 200 de metri pana in imobilul vecin, ceea ce nu-i de ici, de colea, pentru tancii din clasele mici, mai ales pe vremea ce se-arata, deja, a fi tot mai potrivnica. Aceasta situatie, coroborata cu alte nemultumiri, a determinat comitetele de parinti ai elevilor, de la clasele I pana la a XIII-a, sa intre in batalia pentru asigurarea unor conditii optime de invatatura in aceasta institutie. Ca urmare, 35 de astfel de organisme au adoptat o petitie pe care au adresat-o, deopotriva, Consiliului Local, primarului orasului si conducerii liceului, prin care doresc „rezolvarea problemelor” care genereaza greutati in desfasurarea procesului de invatamant. In primul rand, se solicita „achizitionarea unor toalete ecologice si punerea in functiune a unui spatiu prevazut cu lavoare”. Ceea ce este firesc! In al doilea rand, reprezentantii parintilor elevilor din Comarnic doresc „prezentarea proiectului de executie privind consolidarea localului, ce avea termen 15.11.2007”. Iarasi, o solicitare fireasca. De asemenea, se mai solicita demararea urgenta a formalitatilor necesare in vederea executarii reparatiilor ce se impun si asigurarea fondurilor pentru finalizarea neintarziata a acestora.
Si, dupa ce ne-a prezentat documente in sprijinul celor mentionate pana acum, directoarea Letitia Gagenel a mai tinut sa precizeze: „In ceea ce priveste «atitudinea dictatoriala» de care m-au acuzat unii, cred ca aceasta este doar urmarea faptului ca nu vreau ca lucrurile sa fie lasate la voia intamplarii”.
Leon CHIRILA