Cine obisnuieste sa foloseasca ardeiul iute stie ca acesta desfunda repede nasul si creste temperatura corpului, de aceea se recomanda pentru grabirea vindecarii de guturai. Mai putin cunoscut este faptul ca unguentul obtinut din ardei iute este deosebit de eficient in reumatism si artrite, dar si in imbunatatirea circulatiei periferice. Iata cum se obtine acest unguent: un pachet de unt se pune la topit, apoi se ia recipientul de pe foc si se toarna untul intr-un alt vas si, cat mai este fierbinte, se presara 5 linguri de ardei macinat. Se mai da la fiert putin, amestecandu-se continuu, dupa care se lasa la racit si, cat nu este solidificat, se strecoara in borcanele. Se pastreaza la rece.
INFOMEDICA
Ministrul Sanatatii Eugen Nicolaescu a declarat ca ia in calcul simplificarea programului de vaccinare astfel incat populatia sa fie vaccinata mai rar, dar mai eficient.
„Trebuie sa eliminam acele vaccinuri perimate, care trebuie administrate in mod repetat si introduse, in schimb, vaccinuri care asigura imunizarea printr-o singura inoculare. Noua procedura ar fi mai prietenoasa cu pacientii, care sunt de obicei copii si care se simt de multe ori agresati in campaniile de vaccinare”, a declarat Eugen Nicolaescu intr-o conferinta de presa.
Noile proceduri au insa si un punct slab: sunt mult mai costisitoare, a adaugat ministrul Sanatatii.
„Implementarea acestui program modern de vaccinare ar putea merge pana la triplarea costurilor suportate de la buget. In prezent, programul national de vaccinare costa 25 milioane de lei anual”, a explicat ministrul.
Medicii recomanda ca femeile cu varste cuprinse intre 40 si 50 de ani sa-si faca control mamografic o data pe an. De asemenea, acestia sustin ca o mamografie nu este iradianta. “Limita de varsta in ceea ce priveste o mamografie este impusa deoarece la o femeie sub 40 de ani structura sanului este cu mult tesut glandural. Acest tesut este alb pe mamografie, iar specialistul cauta o anomalie care este tot alba. E ca si cum ai cauta o bila alba intr-un pahar cu lapte. Astfel, in cazul femeilor tinere, informatia pe care o ofera mamograful este putina. Riscul indus de mamograf pentru cancerul de san este egal cu riscul de cancer de plaman indus de trei tigari. Deci, este nul. Un mamograf nu poate afecta sanul”, sunt de parere specialistii. Acestia sustin ca o mamografie este recomandata o data pe an, mai ales in cazul femeilor intre 40 si 50 de ani, intrucat daca in aceasta perioda apare cancer, evolutia lui este mult mai rapida decat dupa 50 de ani. Femeile care au peste 50 de ani isi pot face un control mamografic la doi ani, deoarece dupa aceasta varsta cancerul este mai lent.