Interviu cu directorul Administratiei Serviciilor Sociale si Comunitare, Doina Capuz
– Doamna director, din perspectiva ajutoarelor acordate prin intermediul directiei dumneavoastra, comparativ cu anul trecut, care este gradul de saracie al ploiestenilor?
– In aceasta privinta, se poate pune un egal intre 2006 si anul in curs. Putem spune ca a fost vorba despre o stagnare a ajutoarelor acordate de catre Administratia Serviciilor Sociale si Comunitare.
– Cate persoane beneficiaza, in prezent, de venitul minim garantat?
– Exista 450 de ploiesteni care primesc acest ajutor pana acum, fata de 617 – in 2006. Unele dintre persoanele care au primit acest ajutor anul trecut nu au mai beneficiat de aceasta facilitate si in 2007 din diferite motive: fie nu au prezentat documentele doveditoare necesare pentru primirea ajutoarelor, fie la efectuarea anchetelor sociale desfasurate s-a constatat ca respectivele persoane aveau venituri nedeclarate sau au refuzat sa presteze orele de munca in folosul comunitatii. Au existat si dosare noi; in general, vin cam 30-40 de ploiesteni pe luna.
– Ce fel de persoane au nevoie de acest ajutor?
– 90% dintre beneficiari sunt romi. Multi dintre acestia, in special femeile, nu au decat 2-3 clase si niciun agent economic nu le angajeaza. Nici femeie de serviciu nu le primeste nimeni fara 4-8 clase. Sunt si unii dintre ei care nu vor sa isi caute un loc de munca si prefera sa ia acesti bani de la stat, iar pe langa asta sa mai faca fel de fel de „invarteli”, astfel incat sa isi mai completeze veniturile. Nu avem cum sa dovedim lucrul acesta decat daca ii prindem in flagrant, ceea ce este foarte greu. Este adevarat ca sunt si angajatori, chiar si de etnie roma, care evita sa ii angajeze.
– Sunt multe persoane care nu au bani fie pentru medicamente, pentru plata utilitatilor etc. Pot sa beneficieze acestea de vreun ajutor financiar de la primarie?
– Exista si ajutoarele de urgenta care sunt acordate in situatii deosebite de catre primarul municipiului. In acest caz, venitul pe membru de familie al persoanei respective trebuie sa nu depaseasca salariul minim pe economie sau beneficiarul sa se afle intr-o situatie medicala deosebita. Anul acesta, au existat 224 astfel de ajutoare, in valoare de 54.600 de lei. Ele se acorda, in general, pensionarilor care au venituri mici si nu isi pot permite sa isi cumpere medicamentele de care au nevoie (maximum 200 lei), pentru calamitati naturale (pana la 1.000 lei), pentru decesul unui beneficiar de venit minim garantat sau al unei persoane cu handicap (maximum 200 lei).
– De cate ori poate solicita o persoana acest ajutor?
– Ajutoarele de urgenta se dau, in general, unei persoane, o singura data pe an, in ideea de a putea sa ajutam cat mai multi ploiesteni.
– Ce credeti ca ar trebui sa faca, totusi, cetatenii pentru a nu mai fi nevoiti sa apeleze la mila statului?
– Exista unele categorii de persoane care sunt sanatoase si apte de munca, dar nu vor sa munceasca. Prefera sa se ocupe de alte activitati mai putin legale decat sa fie angajate la o societate comerciala. Si, atunci, apeleaza la ajutorul statului. Insa, mai sunt si pensionarii care, intr-adevar, nu mai pot sa aiba grija de ei insisi, sunt bolnavi si nu au posibilitatea sa se intretina si atunci statul trebuie sa faca ceva in aceasta privinta.
Camelia NASTASE