Multe persoane stiu ca un pahar de vin la cina are efecte benefice asupra organismului. Motivele si efectele curative exacte ale acestei bauturi putini insa le cunosc. Mai multe studii efectuate in ultimii ani au dovedit stiintific de ce un consum moderat de vin ajuta la pastrarea sanatatii. Pana acum, toate efectele vinului au fost puse pe seama alcoolului din compozitia sa, eventual pe aciditate si zaharuri. Cercetarile au demonstrat insa ca si substantele cu pondere mica au efecte benefice majore, cum ar fi compusii fenolici.
Actiunea antiseptica, bactericida si antivirala a vinului este pusa in evidenta inca din secolul trecut, cand, in timpul epidemiei de holera din Paris, s-a constatat ca bautorii de vin au fost protejati. S-a constatat, de asemenea, ca vinul omoara bacilul dizenteriei, microbul tifosului, precum si alte culturi bacteriene. Prin efectul sau antimicrobian, vinul constituie un agent protector fata de poluarea alimentelor si a apei. Apa, chiar poluata, poate fi consumata daca i se adauga in prealabil un volum egal de vin rosu. Un studiu efectuat de specialisti englezi si americani a dovedit ca obiceiul vechi al consumarii unui pahar de vin fiert la culcare sau al unui pahar la masa de seara constituie un mijloc de lupta impotriva racelii.
Vinul rosu exercita o actiune antivirala prin taninul pe care il contine, fiind activ si la concentratii de 1 mg/l. Racelile, guturaiurile si gripele, le puteti trata cu vin, dar dupa “sfatul medicului”: de trei ori pe zi cate un pahar de vin, dupa masa. Vinul, in principal, prin compusii fenolici la nivelul sangelui, indeparteaza colesterolul la nivelul peretilor vasculari, stabilizeaza colagenul tunicilor arteriale, sporind rezistenta la hemoragii, blocheaza sinteza histaminei, suspecta de formarea placilor de aterom si diminuarea permeabilitatii peretilor vasculari. Vinul consumat in cantitati moderate reduce colesterolul, diminueaza riscul formarii cheagurilor de sange, reduce tendinta arterelor de a se contracta in momentul stresului, indepartand riscul crizelor cardiace.